България е начело в световната класация по брой смъртни случаи

...
България е начело в световната класация по брой смъртни случаи
Коментари Харесай

Eвронюз: COVID в България – кошмарът, който никой не иска да притежава

 България е отпред в международната ранглиста по брой смъртни случаи на глава от популацията, свързани с ковид, две седмици преди провеждането на предварителни избори за трети път тази година, които ще се състоят на 14 ноември. Така стартира публикация в новинарския уебсайт на " Евронюз ".

Материалът събира гледни точки на двама специалисти, които проучват рецесията и ограниченията, които взимат политиците в презиборната обстановка на трети следващ избор.

" Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна злополука. Това е в действителност ужасяващо ", споделя Ружа Смилова, програмен шеф в Центъра за демократични тактики със седалище в София.

Въпреки това популацията не е податливо на рестриктивните мерки, като в няколко града избухнаха митинги против зелените документите, които станаха наложителни за влизане в молове или заведения за хранене.

Страната се намира в тежка политическа рецесия, белязана от траялото месеци наред протестно придвижване, почнала предходната година с апел за оставка на държавното управление на Борисов, написа в публикация.

В материала се разказва и политическата рецесия в страната ни, която ни довежда до третия избор за парламент.

" Понастоящем страната се управлява от служебно държавно управление, което не желае да приема по-строги ограничения заради боязън от публичен отзив “, се споделя още в публикацията.

България - най-бързо свиващата се страна в света – по този начин ни назовават в материала.

Той ни разказва като страна, страдаща от демографски срив, дължащ се на миграцията, както и на ниската раждаемост. Настоящата серпантина на смъртността, поради Коронавирус, евентуално ще задълбочи казуса, споделя създателят на материала.

" Трагедията единствено ще се разраства. Шокиращо е да се види това в едно общество, което е захласнато от демографската рецесия в страната - България е най-бързо намаляващата страна в света и е изгубила 10% от популацията си през последните 15 години след присъединението към Европейски Съюз. Така че, макар че има демографска суматоха, обществото е безчувствено към всеобщата загуба на живот сега. То не е готово за по-строги ограничения. Ако това не се промени, не виждам по какъв начин президентът ще вкара по-строги ограничения ", изяснява Смилова.

На този стадий от пандемията в България са регистрирани 338,83 смъртни случая на 100 000 поданици, като зад тях е единствено Бразилия с 287,46 жертви. Единствената друга европейска страна в челната петица е прилежаща Румъния с 237,73 смъртни случая на 100 000 население, което я слага на трето място в общото класиране, съгласно данни на института " Джон Хопкинс “ от 29 октомври.

Според публикацията ние сме най-слабо имунизираната страна в Европа. Едва 1,38 милиона души са получили две дози ваксина.

Смилова намира и аргументите за недоверието в липса на информационан акция в интерес на имунизацията.

Статията прави разбор и на някои партии, решили да вземат курс в посока на отричането накоронавируса.

" За някои от хората това означаваше също, че би трябвало да се съмняват в съществуването на вируса въобще, като почти една трета от популацията принадлежи към тази група.Това е огромен електорат в очите на локалните политици. Редица най-вече популистки или искрено националистически субекти, борещи се за власт на идния кръг от избори, се пробват да се възползват от тези настроения. В предизборните диспути седмици преди вота маргинални и националистически партии нормално показват скептични настроения във връзка с Коронавирус “, написа създателят на материала в euronews.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР