България е на кръстопът между две ХИВ епидемии - тази

...
България е на кръстопът между две ХИВ епидемии - тази
Коментари Харесай

Голяма опасност дебне България! Едните виновни са мъже, които правят секс с други мъже, а другата заплаха иде от…наркотиците

България е на кръстопът сред две ХИВ епидемии - тази измежду мъжете в Централна и Западна Европа, които вършат секс с други мъже, и тази измежду инжекционно употребяващите опиати в Източна Европа и Централна Азия. Това стана ясно по време на на практика семинар на тематика " Сътрудничество сред общините и гражданското общество: модели и действителност ", който е част плана " Ускорен отговор против ХИВ/СПИН и туберкулоза измежду основните общности в градовете от Източна Европа и Централна Азия ". Провеждането на семинара има за цел да се подкрепят участниците от общински структури и неправителствени организации за взаимното анализиране на актуалните практики и потребности във връзка с взаимното съдействие. Във форума се включиха представители от четирите отраслови дирекции на Столична община - " Здравеопазване ", " Социални услуги за деца и възрастни ", " Сигурност " и " Превенция, интеграция, спорт и туризъм ", а Министерството на труда и обществената политика взе участие с двама специалисти от дирекция " Социално подпомогане ".

Според изводите от семинара в страната ни има относително ниско равнище на разпространяване на ХИВ. Това обаче не оправдавало намаляването на дейностите по " Превенция и надзор на ХИВ/СПИН " през миналата 2016 година. Намаляването на предварителната защита е резултирало в понижени стойности на знаците - следи се по-малък брой самостоятелни клиенти, затова и по-нисък обсег на превенционните услуги.

По-слабата предварителна защита крие голям риск от повишаване броя на ХИВ-позитивните лица, съгласно участниците във форума. В страната ни нямало и работещо Неправителствени организации, което да търси тези хора.

От 2012 до 2016 година в България са регистрирани 1 001 случая на ХИВ, от които 422 в София. С приключването на активността на организациите, подполучатели по " Превенция и надзор на ХИВ/СПИН " през месец май, е допустимо у нас да се разгърне скрита зараза измежду уязвимите общности.

По време на срещата участниците стигнаха до извода, че оценката за размера на таргетните популации в София следва да се актуализира. Новорегистрираните с ХИВ случаи при мъжете, които вършат секс с мъже, нарастват и тази група следва да се обхване предпочитано с интервенции.

Източник: News.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР