България е на 55-о място по върховенство на закона в

...
България е на 55-о място по върховенство на закона в
Коментари Харесай

България е на абсолютното дъно в ЕС по върховенство на законите

България е на 55-о място по господство на закона в международния рейтинг за 2017/2018 година, формиран от неправителствената организация World Justice Project (WJP). В изследването са обхванати 113 страни.

Рейтингът, който се разгласява на всеки две години, е учреден на 44 индикатора. Оценката на страните се прави по канара от 0 до 1. На първото място в класацията е Дания с резултат 0.89, а на последното Венецуела с 0.29, отбелязва Нюз. бг.

Резултатът на България е 0.53. Това е спад от 0.01 на фона на предходния рейтинг, който обаче се мери в оттегляне с две места надолу. България на 56-то място в ранглиста на най-хубавите страни по света. Това я подрежда на последно място от страните в Европейски Съюз. В челото са Швейцария, Канада, Германия. Следващите 5 страни след Дания също са членки на Европейски Съюз: Норвегия, Финландия, Швеция, Холандия, Германия. След тях са Нова Зеландия, Австрия, Канада, Австралия.

Топ 20 се добавя надлежно от Англия, Естония, Сингапур, Япония, Белгия, Хонг Конг, Чехия, Франция. Съединени американски щати са на 19-о място, а на 20-ото е Южна Корея.

От европейските страни само Русия и Турция са след 80-ото място, като заемат надлежно 89-а и 101-а позиция. Сред страните от Европейски Съюз само България и Унгария са след 40-ото място. Португалия е на 21-о, Испания на 23-о, Полша на 25-о, Словения на 26-о, Румъния на 29-о, Италия на 31-о, Хърватска на 35-о, Гърция на 39-о. В класацията не са обхванати Литва, Лавтия, Словакия, Ирландия, Кипър и Малта. Унгария е на 50-о място.

Сред балканските страни, които не са членки на Европейски Съюз, най-високо е Босна и Херцеговина - 56-о място, следвана от Македония - 57-о, Албания - 68-о, Сърбия - 76-о. От европейските страни в класацията участват също Украйна и Молдова, които се подреждат директно след Сърбия, надлежно на 77-о и 78-о място.

Показателите за установяване на рейтинга на страните са разграничени в 8 категории: ограничение на пълномощията на властовите институции, отвореност и бистрота на ръководството, равнища на корупцията, положение на човешките права, правов ред и сигурност, използване на нормативните актове в работата на правосъдната система.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР