България е красива, спокойна и сигурна страна, а българите са

...
България е красива, спокойна и сигурна страна, а българите са
Коментари Харесай

7 особености на българите, които озадачават чужденците

България е красива, спокойна и сигурна страна, а българите са привлекателен и самолюбив народ, постоянно подготвен да покаже най-хубавото от себе си пред останалия свят. Ала има типично нашенски особености, които са неразбираеми за любознателния чуждоземец. Ето някои от тях:

" Да не се излагаме пред чужденците " е типична нашенска фраза. Чужденецът е обгрижван и ухажван като " писано яйце ". Целта е нито за момент да не се усъмни в прословутото българско гостолюбие – въпрос на чест за всеки уважаващ себе си хазаин. Но от време на време се прекалява – домакините ще ви третират като най-хубавия си другар и съществено ще се обидят, в случай че не седнете на фамилната трапеза, с цел да се радостните до дребните часове, или ще упорстват да ви съпровождат на всички места, с цел да ви покажат локалните забележителности и т.н. 




Внимание! " Да " значи " Не ".   Когато чужденец за пръв път дойде у нас, може да попадне в конфузна обстановка поради метода, по който отговаряме на въпросите му. Причината? Ние кимаме наобратно на останалия свят. С други думи, еднократното кимване с глава надолу и нагоре на български значи негативен отговор, а въртенето ѝ хоризонтално в действителност е положителен сигнал на единодушие.

Българите рядко се усмихват , те не обичат да демонстрират страстите си пред непознати. Тази мрачна съвестност, за която ние не си даваме сметка, прави мощно усещане и се възприема като демонстрация на неблагоприличие и безчувственост. Ала един път опознал нашенския парещ манталитет и сърдечност, чуждоземецът бързо трансформира първичното си мнение и даже се " разкайва ", че по този начин незадълбочено се е подвел от привидностите.




Празнични софри, веселби, купони до зори! Ако има нещо, което нашенецът владее до съвършенство, това е умеенето да разпуска и да се забавлява на инат на икономическите рецесии и хроничния недостиг. Чужденците недоумяват по какъв начин по този начин сме една от най-бедните страни в Европейски Съюз, а заведенията ни са постоянно цялостни – от кръчмата в най-затънтеното и обезлюдено село до кафенетата, механите и гурме заведенията за хранене по градовете. Нашенецът несъмнено обича да хапва, да пийва и да се радостни в компания, без оглед на бюджета си. А пристигна ли краят на седмицата, пътищата и граничните пунктове се задръстват от коли, тръгнали към курортите, до момента в който хотелиери предостатъчно потриват ръце.




С обувките дотук! Ако ви поканят на посетители е добре да се съобразите със следната нашенска специфичност - българите държим доста на чистотата, от време на време се стига и до маниакалност. Подгответе се още от прага общително да бъдете подканени на часа да се събуете, с цел да не измърсите килима или дъбовия паркет. За задачата може да ви връчат меки пантофи, с които да се почувствате като… вкъщи. Домакините не биха възразили, в случай че авансово сте се подготвили и си носите вашите персонални комфортни чехли.




Българската кухня е пикантна, постоянно солена, от време на време мазна и по-скоро ориенталска .  Да,,, мешаната скара, пържените картофки със сирене и други нашенски вкусотии се правят оценка по достолепие от непознатия посетител. Ала много постоянно лютото, соленото, мощните му идват допълнително. Освен това не постоянно се одобряват безусловно известните у нас боза, солен айрян, таратор, шкембе супа, пача, свински уши на скара и още цяла плеада странни, от време на време блудкави, различен път прекомерно пикантни или мазни за чуждоземския усет наши храни.

Да ти плиснат вода за " Добър час " . Българите сме уверени, че. Не се стряскайте, в случай че преди да потеглите към летището домакинът разлее вода пред вас. Когато член на фамилията напуща дома за особено събитие, като първия образователен ден, изпит, абитуриентски бал, женитба или задгранично пътешестване, нашенецът не пропуща да му плисне вода пред входната врата с ритуалното пожелание  " Успех " или " На добър път! ". И никога не се връщайте обратно, под претекст, че сте си не запомнили паспорта на нощното шкафче, тъй като магията ще се изпари и шансът ще ви напусне!

Снимки: Pixabay, БГНЕС, списък
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР