България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на Северна

...
България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на Северна
Коментари Харесай

Генчовска и Османи подписаха протокола към споразумението със Скопие

България е страната, която най-силно поддържа европейската интеграция на Северна Македония и Албания. Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска, откакто тя и сътрудника й от Северна Македония Буяр Османи подписаха протокола, който е в допълнение към френското предложение за участие на Скопие в Европейски Съюз и е изискване за провеждането на първата междуправителствена конференция, планувана за 19 юли в Брюксел, оповестява „24 часа“.

Днешната среща беше извънредно потребна, сподели тя. Генчовска изясни, че на нея са участвали представителите на петте междуправителствени групи.

Това, което би трябвало да се направи, е на база на постигнатите съглашения, те да бъдат изпълнени на процедура, което е извънредно сериозен ангажимент и на двете страни, добави тя. Генчовска акцентира, че това е вторият протокол, който двете страни подписват, а специалистите от Външно остават в подготвеност да продължат взаимоотношението с сътрудниците си от РСМ.

Оттук насетне им пожелаваме триумф. Надявам се, че с общи старания и поддръжка ще стигнат до това, което жителите на РСМ желаят най-вече – участие в Европейски Съюз, сподели Генчовска.

От своя страна македонският външен министър Буяр Османи изрази удовлетворение, че през днешния ден се е състояло второто съвещание на междуправителствената комисия и на нея са подписани протоколите. Той изясни, че с Генчовска са имали градивен разговор.

Свършено е доста, с цел да има документи, меморандуми, акцентира той. И също изрази подготвеност членовете в петте междуправителствени групи да продължат работата си.

За нас това е историческа опция. Последната фаза е за започването на договарянията ни с Европейски Съюз, добави Османи. Той акцентира, че Северна Македония ще продължи да работи за това да се преминат всички спънки и проблеми.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР