България Днес Рибарско нашествие се наблюдава под Аспаруховия мост край Варна,

...
България Днес
Рибарско нашествие се наблюдава под Аспаруховия мост край Варна,
Коментари Харесай

Рибари се радват на богат улов на сафрид и карагьоз под Аспаруховия мост

България Днес Рибарско настъпление се следи под Аспаруховия мост край Варна, разбра " България Днес ". Ежедневно край колоните на оборудването се събират десетки рибари. Лови се главно малък карагьоз, който локалните назовават харип. Видът е известен още като дребна дунавска скумрия.

 

Ако почивате на морето в региона на Варна, не пропускайте да отделите няколко часа за лов на риба. Аспаруховият мост е един от най-големите у нас, а височината му доближава 52 метра. Съоръжението обезпечава сянка по време на дневните горещини и по тази причина притегля въдичарите. Достъпът е комфортен с коли. Освен това в плавателния канал, свързващ Черно море с Варненското езеро, се групират огромни пасажи от риба. Не са огромни, само че за сметка на това са гъсти и се ловят една след друга.

Карагьозът в дословен превод от турски език значи " черно око ". Това е проходна риба, която се изхранва в солени води, а за размножаване навлиза в сладките води на реките. Хващат се части към педя, които са идеални за ловене. След това се трансформират в неповторимо мезе, препържени или на скара.

 

" Засега на кукичките се закача главно харип, малко хамсийка и сафрид. Излиза и по някоя илария, само че не постоянно ", изяснява варненският занаятчия на риболова Данчо Пенчев. Той поучава да се употребява чепаре с перца. Сафридите се засилват най-много по здрач и рано заран.

 

Иначе от буните във Варненско може да се хващат попчета. За примамка се употребява месце от пилешки гърди, скарида или блатен червей. Зарганите към момента са единични. Хващат се инцидентно и не може да се разчита на сериозен улов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР