България днес отбелязва 143-годишнината от гибелта Христо Ботев и загиналите

...
България днес отбелязва 143-годишнината от гибелта Христо Ботев и загиналите
Коментари Харесай

България се преклони пред подвига на Христо Ботев

България през днешния ден отбелязва 143-годишнината от гибелта Христо Ботев и починалите за нейната независимост и самостоятелност. Точно в 12 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с пресечен писък оповестиха отдаването на всенародна респект към на поета-революционер и починалите за свободата и независимостта на България.

Въпреки неприятното време - гъста, мъгла, леден ветрец и ръмящ дъжд, хиляди българи се събраха на връх Околчица във Врачанския Балкан, с цел да се включат във всенародното поклонение пред паметта на Христо Ботев. С доклад бе разгласен сполучливият завършек на 73-тия народен туристически поход Козлодуй-Околчица. 1400 души от цялата страна, най-вече деца и младежи, извървяха в последните 5 дни 120-километровия път на Ботевата чета и съпреживяха героичното ѝ дело.

В родния град на Христо Ботев – Калофер, годишнината бе маркирана с митинг-поклонение. Военнослужещи поставиха гирлянда на славата на извисяващия се над града мемориален комплекс „ Христо Ботев “, а хората изкачиха стълбите до паметника, с цел да сведат глави в минута безмълвие с поклонение пред подвига на поета бунтовник и с респект към всички герои, починали за свободата на България, отбелязва БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР