Българите масово притежават жилища без ипотека, живеещите в къща и

...
Българите масово притежават жилища без ипотека, живеещите в къща и
Коментари Харесай

Българите масово живеят в собствен дом без ипотека, в ЕС далеч не е така

Българите всеобщо имат жилища без ипотека, живеещите в къща и апартамент са съвсем еднакъв %, а делът на хората сред 25 и 34 години, които живеят с родителите си, е намалял за интервал от 9 години; 24 на 100 считат, че е доста евентуално да срещнат компликации при заплащането на комунални услуги през идващите три месеца. Над 30% живеят в пренаселено жилище.
Това са част от изводите за България в просторен разбор за жилищното настаняване в Европа на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд (Eurofound).
Според данните за 2020 година седем от 10 души в Европейски Съюз живеят в домакинство, което има дом, а трима от 10 живеят чартърен. Във всички страни членки собствеността е по-разпространена от наема на жилище, като се изключи Германия, където 50.4% живеят чартърен.
В България 82% са притежатели на жилища без ипотека, а 2% - с ипотека, 16% живеят чартърен.
В целия Европейски Съюз, въз основа на микроданни за 2019 година, собствеността е по-често срещана в по-слабо урбанизираните области.
Като цяло 27% от популацията на Европейски Съюз има дом с ипотека, като делът варира от 1% в Румъния и 2% в България до 52% в Швеция и 61% в Нидерландия. По-висок % (44%) имат дом без ипотека - от 95% в Румъния и 84% в Хърватия, до 14% в Дания, 12% в Швеция и 8% в Нидерландия.
В Европейски Съюз собствеността на жилища е намаляла с 1 процентен пункт (п.п.) от пик от 71% през 2012 година до 70% през 2020 година В една страна (Полша) притежанието на жилища се е нараснало с повече от 3 п.п., само че е намаляло с над 3 п.п. в Дания, Кипър, Испания, Литва, Финландия и България.
Наблюдава се устойчиво повишаване на каузи на жилищата, притежавани с ипотека, от 36% през 2010 година на 38% през 2020 година В някогашните комунистически страни, в които не е имало ипотечен пазар, се регистрира огромно нарастване.
От 2010 година до 2020 година двете страни членки с максимален растеж на лични жилища са Естония и Словакия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР