Българинът тегли все по-големи кредити за покупка на кола втора

...
Българинът тегли все по-големи кредити за покупка на кола втора
Коментари Харесай

Българинът тегли все по-големи кредити за покупка на кола „втора ръка“

Българинът тегли все по-големи заеми за покупка на кола „ втора употреба “. Това сочат последните данни на БНП Париба Лични Финанси, България за интервала от ноември 2022 година до април 2023 година

За първи път междинният размер на поръчките за заеми за използвани коли е по-голям от този на молбите за заеми за ремонт. Хората са търсили финансиране за коли „ втора употреба “ приблизително за 12 329 лева, а за възобновяване на жилището – за 11 465 лв.. Експертите на банката изясняват този тренд със забележителния растеж в цените на използваните коли. Той се дължи както на покачването на цените на новите коли, по този начин и на дефицита им, защото доставката лишава 3-5 месеца.

Тези фактори водят ръст от 24% на размера на междинния заем през обсъждания интервал. За съпоставяне преди година междинната сума беше 9933 лв..

Интересно наблюдаване е, че хората на възраст 50-59 години аплайват за най-голяма междинна сума за покупка на коли „ втора употреба “ – 15 322 лв.. За такива заеми най-често аплайват 20-29 годишните, които към този момент са почнали работа и желаят да закупят първия си личен автомобил. Хората от тази възрастова група са подали 26,5% от заявките, само че в това време те са и с най-ниска междинна стойност – 8 718 лв..

А колко плащаш най-после?

От изискванията на БНП Париба излиза наяве, че  при този вид заеми закрепеният годишен лихвен % стартира от 5,94 на 100. Размерът на заема стартира от 1500 и доближава до 80 000 лв.. А срокът на погашение варира от 6 до 96 месеца. Финансовата институция начислява и такса ангажимент 2,5% от размера на заема.

Да вземем за пример средния размер на заема за покупка на кола „ втора употреба “ – 12 329 лв.. Онлайн калкулаторът на уеб страницата на БНП Париба показва, че при изтегляне на такава сума при размер на вноската от 250 лева месечно закрепеният лихвен % се усилва до 8,5%, а ГПР възлиза на 10%. Така в края на 61-месечния период на контракта общата сума за заплащане ще възлиза на 15 226 лева, като 308 лева, от които са такса ангажимент.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР