Българчета от неделни училища зад граница са попълнили първия по

...
Българчета от неделни училища зад граница са попълнили първия по
Коментари Харесай

Над 11 000 българчета се явиха за първи път на тест по български език в чужбина

Българчета от неделни учебни заведения зад граница са попълнили първия по рода си онлайн тест по роден език, осведомят от МОН.

Общо 11 246 деца от I до VII клас в българските неделни учебни заведения са се явили на изпита. Тази година външното оценяване за притежаване на родния език е по избор, само че от 2022 година ще е наложително за всички възпитаници от първи до девети клас в това число, се акцентира в информацията.

В изпита са взели участие общо 341 учебни заведения от 39 страни. Министерството на образованието и науката подкрепя организационно, методически и финансово общо 376 неделни учебни заведения в 44 страни с 19 856 възпитаници от първи до седми клас, осведомят от ведомството.

В теста са се присъединили възпитаници от български генезис или от смесени бракове, родени в чужбина, които по избор на своите родители учат техния език. Най-масово е било присъединяване на българчетата в Украйна, Англия и Испания. Най-много проби са попълнени от възпитаници във втори, първи и трети клас.

Изпитът се е провел в събота от 8 до 20 ч. българско време. Учениците са решавали задания в електрона платформа като всеки е имал неповторим код. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и сполучливо.

Тестовете са готови от МОН, с цел да бъде оценен постигнатият прогрес в неделните учебни заведения.

Тестовете и платформата за изпита са създадени в границите на националната стратегия " Роден език и просвета зад граница ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР