Балерината е съвършената жена. Слаба. Красива. Невидимо силна, пише младата

...
Балерината е съвършената жена. Слаба. Красива. Невидимо силна, пише младата
Коментари Харесай

Балерината ни потапя в магията на танца

" Балерината е съвършената жена. Слаба. Красива. Невидимо мощна ", написа младата американска писателка Рейчъл Капелке-Дейл в дебютния си разказ „ Балерините “. Завладяващата история за трио девойки, които се срещат като ученички в балетното учебно заведение на Парижката опера, изследва силата на женското другарство и жертвоготовността в името на театралното съвършенство. Този реален и изпепеляващ разказ ще промени разбирането ви за балета вечно.

 

Книгата излиза на български език на 13 септември със знака на „ Кръг “ в превода на Мариана Христова и с корица на Наталия Чайкина.  Главната героиня Делфин Леже споделя своята история от първо лице. Дъщеря на фамозна прима и обречена вечно да остане в нейната сянка, младата жена взема решение да напусне влиятелното си място на солистка в Балета на Парижката опера, с цел да стане хореографка в Санкт Петербург. Към Русия я тегли освен новата кариерна опция, само че и Дмитрий – звезда на Мариинския спектакъл. След повече от десетилетие, прекарано в опити да се потвърди на взискателната петербургска общественост, Делфин се завръща в родния Париж. Тя се пробва да излекува разрушеното си сърце и да възроди старите си другарства. Но у нея се крият минали грехове, които желае да изкупи. 

 

За да получи своето помилван, тя би трябвало да завоюва още веднъж двете си приятелки: Марго, която се бори със съществени слабости; и Линдзи, решена на всичко американка, с цел да се трансформира в примабалерина. Разказът на Делфин е насечен от мемоари от близкото минало, когато трите дами са към момента тийнейджърки в балетното учебно заведение. Любовни случки от едно време се възраждат през днешния ден и придават на историята непредвиден колорит.  Докато разплита човешките си връзки, Делфин разкрива на читателя света на балета, който се движи по свои лични правила – сурови, жестоки и безкомпромисни. Нейната история се трансформира в мрачна изповед за болката на съзиданието и физическото мъчение.

 

Съвършеното великолепие на сцената коства доста, от време на време и живот... „ Балерините “ е несантиментална история за силата на женския дух, другарството и гнева, който от време на време тласка човек към крайности, за опрощението и душевния мир. И всичко това зад стените на фамозната парижка опера Пале Гарние.  Рейчъл Капелке-Дейл е американска писателка, която става известна с записките си Graduates in Wonderland.

 
Родена в Милуоки, Уисконсин, тя има бакалавърска степен по История на изкуството от университета „ Браун “. След това учи в Сорбоната. Животът и в Париж я въодушевява както за автобиографията й, по този начин и за „ Балерините “. Пише за Vanity Fair, Refinery и Huffington Post. В момента живее в Лондон.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР