Бал с маски ли наблюдаваме, попита тази сутрин телевизионният водещ

...
Бал с маски ли наблюдаваме, попита тази сутрин телевизионният водещ
Коментари Харесай

Бал с маски

Бал с маски ли следим, попита тази заран телевизионният водещ Виктор Николаев собствен събеседник в опит (пореден) да се внесе изясненост, основана на логичност, познания или най-малко разбор, ще има ли България постоянно държавно управление, формирано от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ или не. Формулировката му е извънредно точна, тъй като това, което следим от седмица насам, от тържественото първо съвещание на 49-ото Народно заседание, наподобява на танц, в който участниците от вълци са се маскирали на агнета, всички знаят стъпките и най-малко към този момент не се настъпват мъчително под прикритието на фустите. Засега.
„ С 200 “
Какво се случва и какво следва? Дори и най-опитните анализатори не могат да стигнат до консенсус. А държанието на „ Промяната “ прави логическия анализ още по-труден. Това, на което станахме очевидци през последните месеци, може да се опише като една доста нападателна предизборна акция по отношение на съперника – изключително що се отнася до водача на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, и едно прекомерно подозрително следизборно примирение.

Търкаля ли Борисов ПП-ДБ „ с 200 “ по нанадолнището? Или те сами се търкалят? Само времето ще покаже. Има обаче известни податки, че се случва точно това.

Още преди изборите Борисов съобщи: първо държавно управление, след това цели и бюджет. От обединяването пък оповестиха тъкмо противоположното, а „ Промяната “ избърза и със поръчката в никакъв случай кабинет с мандат на ГЕРБ и в никакъв случай с ръководство, в което ГЕРБ взе участие. Лидерът на управлявалата над десетилетие партия внезапно заповтаря мантрата „ самообладание, самообладание, самообладание “. И някак незабелязано се заредиха дружни срещи, експертни групи, експертни групи на експертните групи, общо законодателство ще се написа, цяла конституционна промяна ще се прави, ръководителят на Народното събрание ще се ротира, а ПП-ДБ даже ще получи основния началник на комисията по правни въпроси. Този жизнен дух предизвика всекидневния, към този момент скучен, само че напълно законен въпрос към ПП-ДБ „ Ама вие държавно управление с ГЕРБ ли ще вършиме? “ На което неизменимият отговор все по този начин е „ Не “. 

Каква тогава е задачата на мероприятието, в случай че приемем, че има такава и оттатък законите по Плана за възобновяване и резистентност, Шенген, еврозоната и останалите издигнати като общи национални дела? Кой води в този общителен танц? И кой си мисли, че води?
Дайте да дадем
Смиреният и „ толерантен “ Борисов им дава, каквото са поискали. Приоритетите бяха издигнати в фетиш и както стана ясно – даже в общо законодателство. Бюджетът все по този начин стои в залог на постоянно държавно управление, само че пък през днешния ден видяхме единодушие от ГЕРБ да се приказва с финансовото министерство, „ с цел да можем да формулираме по-конкретно политическите решения, които ще предложим (по Деница Сачева). Борисов не дава и дума да се издума за проект Б, преди да е привършен проект А и към този момент неведнъж декларира, че желае да прави държавно управление с ПП-ДБ като най-естествено, най-дълготрайно. Изобщо – тези дни той е най-хубавият човек, който познавате.

На този декор държанието на „ Промяната “ провокира неразбиране и остава все по този начин необяснено в общественото пространство. А както естественият закон повелява – тогава влизат спекулациите и конспирациите.

Политическа партия побърза да се отхвърли от всякаква форма на ръководство с ГЕРБ, надали не като контрапункт на диалога за диалога, стартиран от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в изборната нощ, а в този момент виждаме емблематични нейни лица като представители на решенията от „ работните срещи “.

Политическа партия не искаше общо явяване с Демократична България, след това происка.

Политическа партия не поддържаше концепцията в предишния парламент за ротационен избор на ръководител, в този момент дори стартира тази концепция.

Иванов се скри от медийни изяви, само че пък другият съпредседател на дясната коалиция Атанас Атанасов разгласи преди дни: експертно държавно управление с втория мандат, подкрепено от ГЕРБ „ да “, само че без фрагменти, препоръчани от Борисов, колкото и експертни да са те. Това изявление даде мотив на Борисов да вбие обществено чеп в новото обединяване – с Петков и Василев се разбирал по-добре, в сравнение с с представителите на Демократична България. С което отвори и портата на спекулациите – да не би съпредседателите на „ Промяната “ да се договарят нещо самостоятелно с Борисов - отвън прожекторите на публичността в мола, с които последният постоянен министър-председател и до през днешния ден обича да се хвали? Ако подмолно се водят сделки, какви ли може да са те? 
Да влезе американското посолство
Лидерите на „ Промяната “ постоянно са заявявали, че за тях „ няма такова животно “ като експертно държавно управление. То би трябвало да е политическо, ерго партийните водачи да изоставен Народното събрание, с цел да влязат в Министерския съвет – министър председател, вице, министър, началник на кабинет. При естествени условия това е естественият ход на управническото устройство, само че защото от две години сме в ненормални условия, и ГЕРБ, и Демократична България приказват за кабинет с експертно начало и с консенсусни фигури отпред. Не е известно обаче все още Петков и Василев да са ревизирали позициите си. Тоест, и двамата към момента се виждат в качествата си на министър председател и вицепремиер и защото споменахме, че неналичието на разяснение води до деформиране, някои упорити анализатори може да решат, че точно властовите постове движат двустранните срещи ГЕРБ-ПП, каквито самичък Борисов загатна, че се водят. 

Историята обаче помни не един случай, в който водачът на ГЕРБ е „ издавал четата “, обявявайки в общественото пространство кой му е ходил на крайници в Банкя, кой какъв SMS му е писал, кой какво е желал от него, кой защо се е молил. Толкова за смирението. Настъпване под фустата.

Ходът на Атанасов но „ даже и папата да предложи Борисов за експертен министър, отново няма да го вземем “, пък предпостави сляпа поддръжка за втория мандат. Без фрагменти на кабинета на ГЕРБ, без носене на отговорност от ГЕРБ. Отговорност единствено за поетите задължения към общите закони за приемане (И то на този стадий без да сме видели дявола в детайлитe. Защото сред положителните планове и постоянно лобистките преходни и заключителни разпореждания изтича доста вода). Това изказване би трябвало да значи следното: в случай че ГЕРБ твърди, че е евроатлантическа партия и също доста желае постоянно държавно управление, да бъде по този начин добра да одобри законите, да поддържа кабинет на малцинството с гласуванията си в Народното събрание, нищо че това държавно управление ще бъде управлявано (ако вътре в обединяването не се схванат политическо, експертно, някакъв хибрид ли ще е то) от „ дилетантите “, „ крадците на левчето от бензина “ и „ виновниците за високата инфлация “ Петков и Василев.

Всичко изброено дотук сплотява избрани медии и уеб сайтове да питат с фалцет Борисов „ Американското посолство ли ви подреди да се сдружите в коалиция?! “ - въпрос, който от „ Възраждане “ са трансформирали в констатация-мантра, че от „ Козяк “ плашат самия Борисов с „ Магнитски “. На което един път отговори Христо Иванов – че освен е обидно за България, ами и в случай че имаше такова предписание свише, нямаше да вървим на пети следващи избори. Отговор за размисъл...
Вечната виновност
Кой води танца в бала с маски – ще забележим. Засега наподобява, че вървим към остарелия диалог за виновността – кой ще е отговорен, в случай че отново сме на избори. Първият мандат с план А наподобява като да е жертван на неуспех – поради безапелационната поръчка на ПП-ДБ „ в никакъв случай с ГЕРБ и ръководство, в което тя взе участие “. Тук Борисов ще има всички учредения да каже „ Всичко им дадох - и диалози за цели, и закони, и Наказателно-процесуален кодекс поддържах, и конституционна промяна, и ръководител на Народното събрание, и ръководител на правната комисия, бях толерантен, толерантен, толерантен, преклонен, преклонен, преклонен... “ 

Дори да реши да прави кратковременно държавно управление с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и още по-смирената тези дни „ ИТН “ (което наподобява малко вероятно), водачът на ГЕРБ отново с лекост може да трансферира виновността за този нелицеприятен кабинет на обединяването. Неговите гласоподаватели ще го схванат. „ Те ме принудиха, но и цената на хляба не чака. Ще стабилизираме страната, отиваме на избори с локалните такива и стига да не издигаме Делян Пеевски за началник на ДАНС, ще потрамбоват малко на жълтите павета, па ще отидат на море в Гърция “.

Ако пък ГЕРБ бъде сложена в обстановката да поддържа втория мандат без обществено да взе участие в кабинет, а този втори мандат разгласи Петков и Василев отпред на страната, то Борисов, както неведнъж сме виждали до момента, бързо може да превключи от „ тези толкоз симпатични момчета на тези, които окрадоха страната и в този момент слагат персоналните си властови упоритости над нея “. И да не даде поддръжка. Неговите гласоподаватели ще го схванат.

Остава третият мандат. И в случай че и той не сплоти първите две обединения в някакъв консенсус, диалогът отново ще е този – тъй като „ те “, Политическа партия и Демократична България, не желаеха. 

„ Ама несъмнено, че настояват и ние твърдим същото. В същото време с всеки минал ден по отношението на другите партии в Народното събрание разбираме, че това ще е най-стабилното и положително за България. И те, и ние го виждаме. И през днешния ден, в случай че им гледахте физиономиите, и техните, и нашите - всички го разбираме “ – разгласи в сряда посред следващото журналистическо меле Борисов директно след лидерската среща с „ Коцето “, в отговор на простичката констатация „ но „ те “ настояват, че няма да поддържат мандата ви “. 

Така че Борисов постоянно може да се облече в опрощение. Неговите гласоподаватели ще го схванат. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР