Бахрейн от дълго време е критикуван за репресиите срещу протестното

...
Бахрейн от дълго време е критикуван за репресиите срещу протестното
Коментари Харесай

Бахрейн опитва да гради нов имидж въпреки репресиите срещу шиитите

Бахрейн отдавна е подложен на критика за репресиите против протестното придвижване на шиитите. Управляваното от сунитска династия кралство се пробва да показва, посредством активизирането си на интернационалната сцена, имидж на отворена и толерантна страна, считат специалисти.

Малко откакто бе хазаин на интернационална среща за палестинската стопанска система, Бахрейн разгласи по-миналата седмица, че ще семейства и на международна конференция за сигурността на корабоплаването след серията от офанзиви против петролни танкери и дронове в Персийския залив.

В същия миг кралството се появи на първите страници на вестниците с анонса за невижданата среща във Вашингтон на своя външен министър шейх Халид бин Ахмед бин Мохамед ал Халифа с израелския външен министър Израел Кац. " Фактът, че е хазаин на конгреси като срещата за Палестина и че протяга ръка на Израел, значи, че Бахрейн се пробва да показва облик на приемливост и неприкритост ", съобщи пред " Франс прес " Андреас Криг, професор в Кралския лицей в Лондон.

Експертът е на мнение, че " обликът (на Бахрейн) на демократична и отворена страна пострада след 2011 година " поради репресиите против демонстрациите на шиитите. Според Саймън Хендерсън, откривател от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, срещата на Кац с шейх Халид - сред чиито страни няма дипломатически връзки - е била посрещната благосклонно във Вашингтон.

Разположен сред съперничещите между тях Саудитска Арабия и Иран, Бахрейн претърпя сложни години с митингите на шиитите, които упорстват за същинска конституционна монархия.

" Накърнен имидж "

Репресиите бяха мощни. Всички опозиционни организации бяха неразрешени, стотици стачкуващи бяха вкарани в пандиза и близо хиляда души бяха лишени от поданство, настояват правозащитни организации. " Бахрейн показва политика на нулева приемливост във връзка с всякакво инакомислие и съпротива. Практически всички представители на религиозната и световна съпротива са в заточение или в пандиза ", съобщи пред " Франс прес " Ая Маджзуб, изследователка от " Хюмън райтс уоч ". " С огромна паника установяваме, че Бахрейн (...) стартира систематично да нападна сериозните известия в интернет. Ако преди имаше място, въпреки и малко, за изявления и активизъм онлайн, това пространство бързо понижава ", споделя изследователката.

Бахрейн отхвърля да ползва дискриминационни ограничения против жителите си и упреква Иран, че поддържа дисиденти за събаряне на държавното управление в Манама, което Техеран на собствен ред отхвърля. " Бахрейн продължава да е доста смутен от иранската опасност и от въздействието на Техеран върху жителите му шиити ", акцентира Хендерсън.

Според него лишаването от поданство е средство за разубеждаване на популацията да изпитва благосклонности към Иран, само че тази политика " може да бъде преразгледана " в резултат на засилилите се рецензии. През април крал Хамад бен Иса ал Халифа подреди възобновяване на поданството на 551 бахрейнци. Два месеца по-късно апелативен съд анулира решението за отнемане от поданство на 92-ма шиити, съдени за това, че са основали " терористична " организация, обвързвана с Иран.

Според Криг толерантният облик, който Манама се пробва да покаже, е " нарушен от непрекъснатите репресии против гражданското общество ".

Срещу Иран

Бахрейн бе в центъра на интернационалното внимание, когато бе определен от зетя на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър за мястото, където да бъде показан проектът му за мир в Близкия изток. Срещата в края на юни се състоя в подтекста на възходящо напрежение в Персийския залив на фона на обвиняванията на Вашингтон, че Техеран стои зад серията от набези против петролни танкери покрай извънредно значимия в стратегическо отношение Ормузки пролив. Иран отхвърля тези обвинявания.

В този подтекст Бахрейн разгласи на 18 юли, че ще бъде хазаин на конференция, отдадена на сигурността на въздухоплаването и корабоплаването и на средствата за опълчване на " иранската опасност ". Датата на конференцията към момента не е известна.

Според основания в Лондон специалист по Близкия изток Нийл Патрик Бахрейн се пробва " да ускори сигурността си, като се направи нужен ". " Бахрейн желае интернационалните и районните сътрудници да му оказват помощ против Иран - рискована тактика, която обаче е улеснена от обстоятелството, че в Бахрейн са ситуирани кораби на Пети американски флот и има английска военноморска база ", акцентира Патрик. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР