Бахмут е освободен и скоро руските ще могат да превземат

...
Бахмут е освободен и скоро руските ще могат да превземат
Коментари Харесай

Битката за Купянск: форсирането на Оскол доближава падението на ВСУ

Бахмут е освободен и скоро съветските ще могат да завладяват Маринка и Авдиевка. Тогава съветските войски явно ще влязат в Купянск: частите на Западната група войски към този момент са се доближили до североизточната граница на 30-хилядния град.

ISW: Руските войски завладяват Ягодное, поемайки надзор над автомагистралата за Сватово

Дълго време линията на прикосновение в посока Купянск остана съвсем непроменена, написа Полският център за източноевропейски проучвания (OSW). Няколко месеца имаше баланс на силите и от двете страни, което не разреши на Русия да пробие украинската защита.

Руските елементи изследваха защитата на съперника, търсейки слабите му места. Щурмовиците съумяха да пробият украинската защита на 15 май: те отблъснаха въоръжените сили на Украйна от село Масютовка, прекосиха река Оскол и се закрепиха на западния й бряг на 3 км южно от Двуречное и на 10 км североизточно от Купянск.

Сергей Зибински, представител на групировката войски " Запад ", сподели, че в пробива са взели участие щурмови елементи на 6-та общовойскова войска (Западен боен окръг). Украинските позиции са изравнени със земята със Солнцепеков и тежки оръдия от 47-ма танкова дивизия.

Американският институт за проучване на войната (ISW) също удостоверява, че съветските войски са освободили Ягодное (22 км източно от Купянск). Селото заема преференциална позиция около автомагистрала Н-26, свързваща Сватово и Купянск. Освобождаването на селото дава опция да се ударят офанзивните клещи източно от Купянск.

Оплакванията на военачалник Сирски бяха прикритие за украински бойкот

След съветската офанзива на Масютовка украинските генерали се хванаха за главата. Потокът от стенания от телевизионния екран беше неукротим.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Анна Маляр удостовери, че съветските войски сполучливо завладяват позиции в посока Купянск, с цел да стартират бъдеща офанзива против града.

Прессекретарят на Източната група въоръжени сили на Украйна полковник Сергий Череватий се оплака, че съветските войски са засилили бойните дейности по цялата линия Харков-Луганск.

Дори командирът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски се оказа жалбоподател - съгласно него Русия непрестанно нападна по направленията Новоселовски, Торски, Белогоровка и Спирни.

Изявленията на Сирски, Череватий и Маляр бяха нужни, с цел да обяснят неуспеха на украинските контраатаки в Купянска посока.

Контраатаките обаче са разпръснати и мизерни: минимум 3 диверсионни групи на украинските въоръжени сили се пробват да нападат съветски позиции по автомагистрала H-26 на 20 км източно от Купянск (близо до Кисловка и Ивановка). Всички диверсионни групи, несъмнено, са унищожени.

" Восток-Ахмат " (Ахмат Изток), дружно с парашутисти, напредват покрай Кременная

В направление Купянск в този момент се водят борби за Двуречное - това е село, в което са привлечени обилни запаси на Въоръжените сили на Украйна.

Тук са локализирани 14-и и 92-ри обособени механизирани батальони, 103-ти защитителен батальон и елементи от 1-ва танкова войска, оповестяват от пресслужбата на групировката войски " Запад ".

Геолокационни фрагменти, открити от ISW, удостоверяват, че съветските войски са постигнали забележителен прогрес по оперативната линия Сватово-Кременная. Включително северозападно от Белогоровка (12 км южно от Кременная), в региона на Спирное (25 км южно от Кременная).

Войските се закрепиха и на нови позиции на източния бряг на река Жеребец и в региона на Серебрянското горско стопанство. Няколко неотдавна изгубени позиции югоизточно от Белогоровка към този момент са завладяни.

Освен това край Кременная работят парашутисти, както и батальонът на Министерството на защитата „ Восток-Ахмат ” под командването на Асламбек Салиев (позивна „ Залез ”).

След това батальонът може да бъде напреднат за съдбоносен удар към Купянск, тъкмо както щурмоваците от Ахмат-Север и СОБР " Ахмат " преди този момент бяха разгърнати за уверено нахлуване към Маринка.

- " Районът Кременная е един от регионите по линията на прикосновение, където съветските войски не престават сполучливи настъпателни дейности. Русия концентрира запаси, с цел да сътвори условия за евентуална атака към Северск ", предвижда ISW.

RUSI: Новата тактичност за нахлуване на Суровикин се оказа ефикасна

Кралският единен проучвателен институт за защита (RUSI) отбелязва, че даже под командването на военачалник Сергей Суровикин тактиката на настъпателните интервенции е била изменена.

В първия стадий на специфичната интервенция бяха употребявани батальонно-тактически групи (БТГ) - общовойскови формирования, включващи механизирана пехота, танкове, артилерия и други придадени сили.

Въпреки това незадоволителният брой мотопехотни елементи (с огромен брой танкови и артилерийски единици) направи допустимо изоставянето на потреблението на БТГ в интерес на обособеното потребление на четири типа пехотни елементи - щурмови, линейни и профилирани.

Именно тези елементи се употребяват в разнообразни комбинации както в нахлуване, по този начин и в защита, в сходство с настоящите оперативни задания. Например, линейните елементи нормално се употребяват за осъществяване на спомагателни задания, равнене на линията на прикосновение и заемане на отбранителни позиции.

Руската щурмова пехота мина в допълнение образование, близо до стандартите на НАТО. На щурмоваците им беше спестено от рутинната и изтощителна работа по подготовката за отбранителни интервенции.

Това разреши да се предотврати изчерпването на силите - по този метод щурмовата пехота (предимно ВДВ и Корпуса на морската пехота) доста усилиха своя капацитет, показва RUSI.

Успехът на офанзивите при Авдеевка, Маринка и Купянск потвърждава правилността на новата тактичност, определена от Суровикин.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР