Бахамите - Ню Йорк, 2022 - 2023 г. По-малко година

...
Бахамите - Ню Йорк, 2022 - 2023 г. По-малко година
Коментари Харесай

Коментар | Бедни ми Сам Банкман-Фрийд, да беше правил схемите си в България

Бахамите - Ню Йорк, 2022 - 2023 година По-малко година лиши на американското правораздаване, с цел да екстрадира, да внесе обвинителен акт и основателя и някогашен изпълнителен шеф на банкрутиралата през ноември предходната година криптоборса FTX - Сам Банкман-Фрийд.

Белград - София, 2014 - 2023 година Вече 9-а година главният обвинен по делото за банкрута на КТБ - Цветан Василев, живее в заточение в сръбската столица; неговият някогашен съдружник Делян Пеевски не откри място в делото за източването на банката, само че пък По делото за банкрута на банката и до през днешния ден няма очевидно придвижване, а е на половината път да бъде прекъснато по отминалост.

И в двата случая става въпрос за най-големите финансови измами за последното десетилетие в Съединени американски щати и България. Има и още прилики и разлика с тънки нюанси.

Корупция, лобизъм и лакомия сплотява и двете. Банкман-Фрийд, прочут и като SBF, отклони потребителски сметки за 8 милиарда $,. Беше измежду най-големите донори за Демократическата партия. Оказа се, че скрито е дарявал и на републиканците. Флиртуваше и лобираше с регулаторите. След това прокурорите и съдиите подредиха тези пари да бъдат върнати и разпределени измежду кредиторите и клиентите на FTX.
Реклама
След делото, в което Банкман-Фрийд беше приет за отговорен, прокурорът по него Деймиан Уилямс сподели: " Той извърши една от най-големите финансови измами в историята на Америка. Те и корупцията са остарели, колкото самото време. Нямаме толерантност към тях ".

В България обикновено правораздаване няма, само че алчността, корупцията и търпимостта към тях са в остатък. Това може да се прочете в купища отчети на Европейска комисия, Държавния департамент, неправителствени организации и от вложителите.

" Алчността е същата, просто към този момент е законна ", сподели Гордън Геко във кино лентата " Уолстрийт 2 ", откакто беше излежал присъдата си за финансови операции. Ако Сам Банкман-Фрийд си правеше схемите с застъпничество и дарения тук, евентуално дълго щеше да си живее добре, а в най-лошия случай в заточение в Дубай. Тъй като в България за разлика от Съединени американски щати освен алчността, само че и корупцията е законна.
Свързани публикации Процесът за банкрута на FTX: Всички против Сам Банкман-Фрийд 11 октомври 2023, 15:29 Сам Банкман-Фрийд се завърна в пандиза - на вода, самун и амфетамини 28 август 2023, 15:34
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР