Бъдни вечер чука на вратата. От няколко дни ви представяме

...
Бъдни вечер чука на вратата. От няколко дни ви представяме
Коментари Харесай

Десерт за Бъдни вечер – печена тиква или баница с ябълки?

Бъдни вечер чука на вратата. От няколко дни ви представяме предписания, които са подобаващи за празничната софра на 24 декември. Дойде време да обърнем внимание и на десертите. Както знаете, всичкия ястия на масата би трябвало да бъдат постни. Ето какви предписания за десерт за Бъдни вечер ще ви предложим – баница с ябълки (щрудел) и печена тиква.

Започваме с щрудела. Ето и какви артикули са ви нужни: точени кори – 400 грама, ябълки – 1 кг, захар – 1 чаена чаша, канела – 1 чаена лъжица, счукани на междинни части орехи – 1/2 чаена чаша, ванилия – 2 броя, краве масло. Започнете с подготовката на плънката. Измийте, обелете и настържете на най-ситното ренде ябълките. Изсипете ги в купа, прибавете захарта, орехите, канелата и ванилията и объркайте добре.

Намажете тавата, в която ще печете щрудела, с масло. Разтворете пакета с кори. Взимате една кора, намажете я леко с олио, върху нея сложете втора кора, поръсете с по 1-2 супени лъжици от сместа с ябълките и завийте на руло, което по-късно би трябвало да поставите деликатно в тавата.

Ако вършиме руло не с две кори, а с една, има по-голяма възможност тя да се скъса по време на навиването и сместа да изтече, по тази причина за по-голяма сигурност навивайте рулата с две кори. Нарежете деликатно баницата с изострен нож, преди да я сложите да се пече. Печете в авансово загрята на 160 градуса фурна към 40-50 минути. Важно е фурната да не е мощна, тъй като по този начин плънката няма да се изпече и ще остане кашкава. След като порозовее щруделът е подготвен. Изпеченият щрудел може да намажете с малко количество масло, с цел да не се чупят  корите, когато го режете. Преди сервиране го поръсете с пудра захар.
 Десерт за Бъдни вечер – печена тиква или баница с ябълки?

А в този момент и един различен обичаен за Бъдни вечер сладкиш – печена тиква.

Ще са ви нужни следните артикули: тиква – 500 грама, сурови бадеми – 1 кафена чаша, сурови лешници – 1/2 кафена чаша, стафиди – 1/2 кафена чаша, сушени кайсии – 1/2 кафена чаша, захар – 1/2 кафена чаша, ром – 1/2 кафена чаша, канела – 5 пръчки, карамфил – 5 цветчета.

Нарежете тиквата на части и ги поставете в тава. Добавете захарта и рома  и разбъркайте добре. Добавете пръчките канела и карамфила и печете в авансово загрята на 200 градуса фруна за към 50 минути. Накълцайте ядките на дребно, както и кайсиите. Смесете ядките, кайсиите и стафидите.

След като тиквата към този момент е съвсем подготвена (след приключването на 50 минути), извадете тавата и поръсете със сместа от ядки и сушени плодове. Разбъркайте доста добре с дървена лъжица. Ядките не се поставят през цялото време, тъй като ще изгорят. Върнете тавата във фурната за още 15 минути. Това е!

Добър вкус!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР