Бъдещите канцлер Курц (вдясно) и вицеканцлер Щрахе © LEONHARD FOEGER

...
Бъдещите канцлер Курц (вдясно) и вицеканцлер Щрахе © LEONHARD FOEGER
Коментари Харесай

Крайната десница в Австрия ще управлява отбраната, вътрешните и външните работи

Бъдещите канцлер Курц (вдясно) и вицеканцлер Щрахе

© LEONHARD FOEGER Още по тематиката
Духът на компромис ще избави Европа

Вместо да се стремят към увеличение на легитимността на Европейски Съюз, европейските водачи би трябвало да покажат способността му за оцеляване
10 ное 2017
Мнения Daily - Десницата би трябвало да спре да хленчи

И още: Публичните разноски порастват, само че отново няма реформи; " Европа на отечествата " – сриване до неподозирани дълбини
30 окт 2017
Десницата в Австрия договаря с крайнодесните за държавно управление

Твърдата позиция по отношение на имиграцията сближава възгледите на двете страни и ги прави вероятни сътрудници
26 окт 2017 Заради влизането на Партията на свободата в държавното управление през 2000 година Европейски Съюз наложи наказания и дипломатическа изолираност на страната, към този момент Брюксел не е реагирал.
Консервативната Народна партия (OVP) в Австрия подписа съдружно съглашение за ръководство с крайнодясната Партия на свободата (FPO) и в новото държавно управление партия, учредена от някогашни нацисти и довела Австрия до дипломатическа изолираност в Европа, ще ръководи министерствата на защитата, на вътрешните и на външните работи. Докато крайната десница получава апарата за сигурност, партията на едвам 31-годишния Себастиан Курц ще управлява министерствата на финансите, правораздаването и земеделието. Курц, който ще стане канцлер, и съдружният му сътрудник Ханс Кристиан Щрахе се срещнаха в събота с президента Александер Ван дер Белен и при започване на новата седмица държавното управление ще може да постави клетва.

Заради влизането на Партията на свободата в държавното управление във Виена през 2000 година Европейският съюз наложи наказания и дипломатическа изолираност на страната. Сега ръководителят на FPO Херберт Кикл ще стане вътрешен министър. Съпартиецът му Марио Кунасек ще поеме защитата, а Карин Кнайсл - специалистка по интернационално право и Близкия изток, ще оглави австрийската дипломация.

Подкрепеният от FPO Норберт Хофер, който бе конкурент на Ван дер Белен на президентските избори, в този момент ще бъде министър по въпросите на инфраструктурата. Щрахе ще бъде вицеканцлер и по този начин крайната десница ще разполага с 6 министерски кресла. Курц удостовери в събота, че финансов министър ще стане Хартвиг Льогер, който идва от застрахователния бизнес.

За трети път в ръководството

След договаряния, траяли седмици наред, крайната десница се завръща в ръководството за трети път и след повече от десетилетие в съпротива. Това става половин година преди страната да поеме от България председателството на Европейския съвет в средата на 2018 година
FPO има декларативно антиимигрантска и евроскептична политика, само че Курц упорства, че държавното управление му ще бъде проевропейско. Като гаранция, че ще се следва тази линия, канцлерството ще поеме контрола над част от европейските отдели във външното министерство, изяснява пред Reutres представител на OVP.

Агенцията напомня, че партията на Курц е водела също антиимигрантска акция, и обръща внимание на символичното място, определено за представянето дружно с Щрахе на съдружното съглашение. Това е хълмът Каленберг, прочут като мястото на Битката за Виена от 1683 година, където е разрушена обсадата на града от османската войска. Това събитие е останало в историята като знак на прекъсване настъплението на мюсюлманската войска в Европа.

Против мигрантите и участието на Турция в Европейски Съюз

Двамата до момента не са обяснявали категорично за какво са избрали тъкмо Каленберг, само че за австрийците сигналът е явен, тъй като партиите им предупреждаваха по време на акцията, че в Австрия пораждат " паралелни общества " на мюсюлмани. В страна с 8.7 млн. души население мюсюлманите са над половин милион, като повече от половината от тях са турци или родени в Турция. В Австрия не е имало огромни ислямистки набези като тези в Париж, Брюксел или Берлин.
По въпросите на Европейски Съюз Курц и Щрахе са заявявали, че са срещу участието на Турция в съюза, и болшинството австрийци ги поддържат за това.

Партията на свободата освен стана трета мощ в Народното събрание, само че и реализира най-значителното наличие във властта за евроскептична партия в Европейски Съюз. Една от аргументите е отводът на FPO от апелите за референдум за овакантяване на Европейски Съюз, а дружно с OVP избират вместо гласоподаване като това за Брекзит да се концентрират върху съответни промени в съюза като по-добра защита на външните граници и предаване повече власт на националните столици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР