Аз винаги се въздържам от политически изказвания, но това, което

...
Аз винаги се въздържам от политически изказвания, но това, което
Коментари Харесай

Антон Златанов: Призовавам политическите партии, независимо от целите си, да не се заиграват със страховете на хората

" Аз постоянно се възпирам от политически изявления, само че това, което мога да кажа, е да прикани всички политически партии без значение от задачите, които преследват, да не се заиграват със страховете на хората, като вършат неистинен внушения, защото сред това да попиташ градивно да получиш отговор, и това да вкараш внушения политически, играейки си със страховете на хората, а тези внушения да не дават отговор на истината, към този момент е нещо напълно друго ".

Директорът на Групово дело " Гранична полиция " гл. комисар Антон Златанов направи изчерпателен разбор пред " Фокус " , касаещ мигрантския напън към страната ни и обвързваното с него приемане на България като пълновръстен член на Шенгенското пространство и по суша. Часове след визитата на изпълнителния шеф на FRONTEX Ханс Лейтенс в България и взаимното им изказване на ГКПП  " Капитан Андреево " беседваме със Златанов в централата на Главна дирекция " Гранична полиция " в София. Коментираме и най-злободневната тематика, която провокира бурни реакции в Народното събрание по време на петъчния парламентарен надзор

Пред постройката на Министерство на вътрешните работи на бул. " Мария Луиза " в столицата наоколо до кабинета на Златанов се намира паспортна работа, в региона са улиците " Пиротска "  и " Опълченска ". Днес там срещаме хора, спокойни и добре облечени, които очевидно към този момент са получили леговище и чакат за своите документи. Преди десетина години софиянци всеобщо разпродаваха жилищата си в тази част на необятния център, уплашени от незаконната миграция. Сега е умерено и жилищата се продават прескъпо.

За забравените страховете и новите такива след съглашението с Австрия за Шенген, за това какъв брой мигранти ще ни върнат по Дъблинското съглашение и дали са от престъпния контингент, пред " Фокус " приказва шефът на Групово дело " Гранична полиция " гл. комисар Антон Златанов.

" Първо, на територията на София, тук в централната градска част, където могат да бъдат видяни доста хора, етнически принадлежащи към профила на мигрантите, те не са нелегално тук. Т.е. те са в някаква процедура, както сама казвате, редът се на опашка да получат някакъв документи или да подадат. Колегите от Столична дирекция на вътрешните работи съвсем всекидневно организират интервенции в този регион за инспекция на всичките тези лица. В последните месеци няма нито един незаконен мигрант тук, всеки от тях е в друга процедура, т.е. всичко е законно, въпреки и за жителите да наподобява, че има доста хора от Азия, които да са тук, те са изцяло законно. Т.е. те не нарушават сега закона и надлежно управляващите следват процедурите, които са написани по това да им издават съответния статут на емигрант, с филантропичен статут и така нататък ", увери Златанов.

" По втората част от въпроса: аз постоянно се възпирам от политически изявления, само че това, което мога да кажа, е да прикани всички политически партии без значение от задачите, които преследват, да не се заиграват със страховете на хората, като вършат неистинен внушения, защото сред това да попиташ градивно да получиш отговор, и това да вкараш внушения политически, играейки си със страховете на хората, а тези внушения да не дават отговор на истината, към този момент е нещо напълно друго. Но това е избор на всеки човек, който ги приказва тези неща ", прикани шефът на Групово дело " Гранична полиция ".

" Между влизането ни в Шенген и подписаното съглашение, и връщането по Дъблинското съглашение или като реадмисия на непознати жители на трети страни, няма нищо общо. Това са два регламента, които работят от години, всекидневно и или седмично такива лица се връщат съгласно това до каква степен е тяхната процедура. По Дъблинското съглашение се връщат лица, които са регистрирани в България, са подали документ за филантропичен статут, само че не се изчакали да приключи процедурата и се отпътували към Западна Европа. Когато бъдат открити, те се връщат в страната, която ги записала, в тази ситуация е  България, може да е Гърция, може да Италия, може да е Румъния, и там би трябвало да изчакат финиширането на тази процедура. Тези, които се връщат по реадмисия, те са с завършили процедури, получили са съответните документи в България, те имат документ, който е документ за идентичност, което им дава съответните права и отговорности, и имат право да стоят 90 дни в друга страна. Когато надвиши 90-те дни в границите на шест месеца, другата страна ги връща тук, и това се назовава реадмисия ", изясни той.

" Тъй като и в днешния ден чухме за самолети с нарушители, които се върнати от Германия при започване на февруари, тук също желая да отбележа, че има подобен аероплан на 8 февруари, с който от Германия се върнати в това число шестима българи, които дават отговор на това изложение " нарушители ". Това са хора българи, родени в България, с български имена, даже имената са на бюрото ми, които са направили разнообразни закононарушения в Германия, наказани са, излежали са си присъдите или са освободени предварително по немските закони, и са депортирани в Република България след излежаването на присъдата си.

В същия чартър има и бежанци от Сирия и Афганистан, по отношение на които няма данни да се правили някакви закононарушения, те се връщат по реадмисия. Тези, които се връщат по Дъблинското съглашение се поемат от Държавната организация по бежанците. Ясно ми е, че хората свързват всяко това нещо с " Гранична полиция ", само че на " Гранична полиция " тук задължението е напълно най-малък. Това е процедура, която се управлява от Държавна организация за бежанците, а тези, които се връщат по реадмисия, с тях не се случва нищо, те към този момент имат документ още веднъж споделям, публикуван от Република България, кацнат на летището и не престават своя живот тука, защото те напълно законно имат право да стоят в България.

България също взе участие в тая процедура, като връща жители в страни по генезис, даже тази година шефът на Дирекция " Миграция " рапортува, че има три пъти близо повече върнати спрямо предходния интервали. Т.е. това са едни напълно естествени процеси, които се случват от 10 години обратно, само че сега се концентрира политическо, публично и медийно внимание в тях и излиза като че ли от в този момент стартират. Всъщност това е нещо, което тече всекидневно, и то ще продължи да се случва ", обясни Златанов пред " Фокус ".

Очаквайте и цялото изявление с гл. комисар Антон Златанов пред " Фокус " по тематиката Шенген, мигрански напън и запазване на българските граници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР