Аз моя ангажимент ще го изпълня, каквото съм казал, ще

...
Аз моя ангажимент ще го изпълня, каквото съм казал, ще
Коментари Харесай

Стадион "Христо Ботев": хронология на вълна от неизпълнени обещания

" Аз моя ангажимент ще го извърша, каквото съм споделил, ще стане. Стадион " Христо Ботев " ще бъде издигнат, тъй като съм заречен ".

Това разгласи гръмко през декември 2019 година по времето когато беше министър председател. Стадионът на футболния клуб " Ботев " (Пловдив) се трансформира в едно от централнитe обещания на партията му - ГЕРБ, в предизборната акция за локалните избори.

Три години и два месеца по-късно стадион " Христо Ботев ", прочут в града като " Колежа ", не е издигнат, Борисов не е министър председател, само че пък в края на годината се задават нови локални избори. Съоръжението и непрекъснато възходящата сума за завършването му не престават да бъдат съществена тематика в Пловдив. Преди дни стадионът взе и политическа жертва - Бойко Борисов изиска обществено оставката на издигнатия от партията му кмет таман поради забавения градеж, а след отхвърли си Димитров напусна ГЕРБ и се закани да се кандидатира като самостоятелен кандидат на вота наесен.
Сагата със стадиона на " Ботев " продължава към този момент повече от 10 години. В този интервал се смениха няколко държавни управления, клубът имаше разнообразни притежатели, а оборудването остава все по този начин недостроено. Срокът на довеждане докрай продължава да бъде неразбираем, само че за сметка на това цената се усили тройно - от 20 до съвсем 60 млн. лева, освен това сумата не е дефинитивна.
Последният, който се нае с някаква прогноза беше зам.- кметът по финансите на Пловдив Величко Родопски, който преди няколко дни цитира строителя: " Той споделя, че в случай че се утвърди предлагането, до края на година ще е подготвен стадионът и ще може да приема мачове ".

А всичко стартира толкоз оптимистично...

Обещания за ярко бъдеще

През май 2012 година " Ботев " (Пловдив) се завърна в елита на българския футбол - " А " група, като разгласи амбициозни проекти. Зад клуба застана банката КТБ, а притежател стана Цветан Василев. Беше издигната модерната подготвителна база на терен в Коматево, а след беше обещано начало на " огромна реорганизация на стадиона ".

Тогава се говореше за план за план за 20 млн. лв. и стадионът да бъде подготвен за употреба в края на 2014 година

В началото на 2013 година Общинският съвет на Пловдив утвърди клуба за. Тогава клубът показа план, който беше за стадион с 18 хиляди седящи места с 80% покрити трибуни, с съседен паркинг и административни пространства, отговарящи на категория III на УЕФА.

 Така изглеждаше стадиона на
© Красимир Юскеселиев

Така изглеждаше стадиона на " Ботев " през 2013 година

Ремонтът стартира през лятото на 2013 година, когато " Ботев " се реалокира да играе домакинските си мачове на подготвителната база в Коматево. През ноември беше обявено, че, а при започване на 2014 година кметът по това време Иван Тотев разгласи, че е постъпило под стадион " Христо Ботев ".

През същата година " Ботев " доближи до край за Купата на България. Цветан Василев даде обещание планът да продължи да се развива, само че на 25 юни - след банкрута на КТБ -. Тогава с обещанията, че това е краткотрайно.

След няколко месеца на цялостна неизясненост, градежът беше възобновен. Тогава клубът увери, че финансирането е обезпечено. Заговори се и за това по какъв начин.

Нови притежатели и сянката на държавното управление

С началото на 2015 година настъпиха по-големите промени. Клубът се снабди с - Георги Самуилов ( " ИнсаОйл " ) и Румен Чандъров (собственик на хотелите под марката ДИТ в Слънчев бряг). Пловдивските бизнесмени Владимир Кисьов и Ветко Арабаджиев пък бяха показани като спонсори, които ще се ангажират със довеждане докрай на стадиона.

Неофициално във футболните среди се говореше, че става дума за " политическо предопределение " - част от стартирана от Бойко Борисов акция по време на втория му мандат да взема решение проблемите на закъсалите футболни клубове, като им намира благодетели

Периодът беше запомнен само с, комплицирани ходове към акциите на клуба и отдръпване на Чандъров през декември 2016 година Самуилов три пъти разгласи, че напуща, само че в последна сметка остана до лятото на 2020 година

 Георги Самулов (вляво) и Румен Чандъров (в средата).
© LAP.bg

Георги Самулов (вляво) и Румен Чандъров (в средата).

Медийните му изяви бяха редки, само че в една от тях, че стадионът ще бъде завършен до 2020 година Това се случи, откакто Общинският съвет.

Обещанието звучеше оптимистично, изключително за последователите на " Ботев ". През 2019 година обаче градежът замръзна за следващ път. По данни на уеб страницата " Градът " до този миг - за шест години - в построяването на стадион " Христо Ботев " са вложени 10 млн. лева, само че е вдигнат единствено грубият градеж на южната и източната трибуни на стадиона. Междувременно е подписан Акт 10, с който по единодушие на заинтригуваните строителството стопира.

Редовната дъвка към избори

След непрекъснатите обещания на притежателите пристигна ред и за тези на политиците. Пръв тази вълна опита да яхне през 2014 година, обещавайки, че ще избави тима, в случай че завоюва.

Пет години по-късно - през август 2019 година, Бойко Борисов на футболните клубове, в това число на пловдивските. Това стана в разгара на предизборната акция на събитие, с което публично беше обновен градежът на стадиона на " Ботев ". През декември същата година пристигнаха и думите му, че стадионът, тъй като той е заречен.

На изборите ГЕРБ завоюва кметското място в Пловдив със Здравко Димитров. Тогава се разбра, че - от тях 25 млн. за стадиона на " Ботев " и 12 за този на " Локомотив ".

 Стадион
© www.ianos.gr

През февруари 2020 година Борисов се появи в Пловдив на една от обиколките си, предавани непосредствено в обществените мрежи, и дружно с кмета Димитров обиколи двата стадиона. Той се срещна с представители на двата клуба, похвали се, че са гласувани от държавното управление и " назначи " почитателите на " Ботев " за " строителен контрол " - да наблюдават какво се прави и да държат връзка с премиера.

През април 2021 година последва още по-гръмко на стадиона на " Ботев ".
" Само можем да кажем отлично на тези момчета от " Ботев ", дали сме им 25 млн. лева Ще стане едно прелестно оборудване - и си го заслужават, и си го пазят. Да сме живи и здрави, мога да им обещая, стане ли подготвен стадионът един край на купа, не български, ще ви издействам ", съобщи тогава Борисов.

Междувременно собствеността на клуба още веднъж е заменена - от 2020 година притежател е съветският бизнесмен Антон Зингаревич. Той приказва минимум за стадиона спрямо предшествениците си.

Пари има, но май не стигат

Дни след обещанията на Борисов за европейски край се разбра, че отпуснатите средства за стадиона на " Ботев " няма да стигнат. Зам.-кметът по строителството на 28 април 2021 година, че сумата ще стигне да бъдат приключени единствено две трибуни.

Близо две години по-късно кметът, че още от началото това е било ясно. Направи го обаче чак, откакто напусна ГЕРБ преди няколко дни: " Още от началото беше ясно, че няма пари за стадиона на " Ботев ". Бяха отпуснати 25 млн. лева, тогава цената беше 53 млн. лева и трябваше страната да се намеси, тъй като община Пловдив нямаше по какъв начин да поеме всичко ".

От април 2021 година до момента двата стадиона в града продължиха да нарастват стремително за сметка на общината. Миналата пролет Общинският съвет одобри. Последва ново изявление от Димитров през ноември, че.

 Така наподобява стадион
© facebook.com/botevplovdiv

Така наподобява стадион " Христо Ботев " в този момент.

По същото време обаче Борисов за следващ път даде обещание, че в. " Договорено е тук да има край за Суперкупата на Европа. Пловдив е състезателен град и би трябвало да се развива ".

В края на 2022 година Община Пловдив изиска помощ от страната, а това изкара почитателите на митинг. От една страна тези на " Ботев " поради непрекъснатите забавяния, а от друга последователите на " Локомотив ", искащи равна помощ за двата клуба.

Засега е ясно, че за дотъкмяване на стадион " Христо Ботев ". - повече, в сравнение с се твърдеше, че ще коства цялото оборудване през 2012 година Последната планирана цена пък към този момент 58 млн.лв.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР