Автори съдят OpenAI и Microsoft за това, че са използвали

...
Автори съдят OpenAI и Microsoft за това, че са използвали
Коментари Харесай

Автори на нехудожествена литература съдят OpenAI и Microsoft за обучение на AI от техните книги

Автори съдят OpenAI и Microsoft за това, че са употребявали техните книги за образование на интелигентния чатбот ChatGPT. В желае се твърди, че Microsoft е „ надълбоко зает “ в процеса на образование на ChatGPT и затова е само виновен за всевъзможни нарушавания дружно с OpenAI.

ChatGPT и аналогичните AI, които се основават на огромни езикови модели (Large Language Model, LLM), „ упражняват “ върху големи количества данни. Същевременно, OpenAI изтегля огромна част от информацията си от интернет, а някои данни идват от източници като нехудожествена литература. Затова в този момент създателите на сходни книги търсят обезщетение в нов правосъден развой.

Според Ройтерс, създателят Джулиан Санктън твърди, че OpenAI е копирал десетки хиляди нехудожествени книги без позволение за образованието на ChatGPT. Авторът управлява екип, който заведе дело предишния вторник във федералния съд на Манхатън. В делото ищците означават, че „ моделите на ответниците са били калибрирани (обучени) посредством възпроизвеждане на голям набор от предпазени с авторски права материали, в това число и десетки или даже стотици хиляди нехудожествени книги. “

Искът е подаден в доста “подходящ “ миг за OpenAI, защото компанията е изправена пред редица други правни и вътрешни проблеми. Срещу компанията към този момент са заведени други каузи във връзка с персоналните данни и потреблението на предпазено с авторски права наличие. Освен това, OpenAI през уикенда се сблъска с управническа рецесия, когато нейният ръб на шефовете уволни основния изпълнителен шеф Сам Алтман, само че по-късно компанията се отхвърли от това решение, обещавайки да наеме нов ръб под натиска на чиновниците.

Новият иск се разграничава от предходните заявки по това, че наред с OpenAI, в него за първи път се появява софтуерният колос Microsoft, който също е главен вложител в OpenAI. ИИ-чатботът Microsoft Bing, който е задвижван от търсене посредством изкуствен интелект и новата функционалност Copilot, разчита значително на технологията на OpenAI. Образно казано, това е съвсем като ChatGPT, само че с привкус на Microsoft.

Въпреки че OpenAI и Microsoft не са коментирали това последно правосъдно дело, OpenAI по-рано съобщи, че генерираното от ChatGPT наличие не е „ производна работа “ и затова не нарушава нечии авторски права.

През актуалната година се създаде виртуален гърмеж в развиването на LLM и доста въпроси, засягащи тематиката за авторското право, към момента не са решени в съдилищата. Вероятно правосъдните каузи няма да доведат до нищо или ще наложат смяна в процедурата за заплащане към създателите на наличието, употребявано в образованието на LLM. Все още обаче е малко рано да се приказва за това.

Малко по-рано стана ясно, че компанията OpenAI, преди уволнението на Сам Алтман, е основала ИИ, който може да заплаши човечеството.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР