Автор Спас Спасов, в ДневникБлизо 225 хил. лв. щe трябва

...
Автор Спас Спасов, в ДневникБлизо 225 хил. лв. щe трябва
Коментари Харесай

Дневник: Варна губи 225 хил. лв. европейско финансиране заради нередности в обществени поръчки

Автор Спас Спасов, в " Дневник "

Близо 225 хиляди лева щe би трябвало да заплати от бюджета си Община Варна като финансова промяна поради нарушавания при организирането на социална поръчка за три пътни ремонта. Те са част от втората фаза на плана й  " Интегриран градски превоз ". Това излиза наяве от Решение на Административния съд във Варна във връзка тъжба на общината против наказването, наложено й от Министерството на районното развиване и благоустройството. То е ръководещ орган по оперативна стратегия " Региони в напредък ", която финансира безплатно и съвсем напълно плана на стойност 39 млн. лева

Изпълнители на ремонтите по булевардите " Приморски ", " Цар Освободител " и ул. " Първи май " са сдружението " Инжстройинженеринг " и едноличния търговец " Станка Василева ". Те са част от кръга на фирмите, които работиха по всички инфраструктурни планове на локалната администрация по време на трите мандата на някогашния варненски кмет Кирил Йорданов. На базата на нови публични поръчки и рамкови контракти същите компании продължиха да работят без конкуренция и по време на мандата на настоящия варненски кмет Иван Портних.

Ремонтите, предоставени на " Инжстройинженеринг " и " Станка Василева " са на обща стойност към 6.4 млн. лева Двете сдружения са спечелили търга с предложения, избрани от локалната администрация във Варна като " стопански най-изгодни ". При последвалата инспекция, след подаден сигнал обаче, ръководещият орган (Министерството на районното развиване и благоустройството) е установил, че приложените критерии за възлагане на поръчката са непозволени, което е довело и до неравно отнасяне на участниците в търга, а като резултат и на непозволен избор на реализатор.

Заради тези нередности наложената финансова промяна от Министерството на районното развиване и благоустройството е в размер на 10% от цената на всяка от трите обособени позиции по публичната поръчка, или общо 225 хиляди лева Тези средства ще бъдат пратени от локалния бюджет и няма да бъдат възобновени при следващи заплащания по контракта за безплатно финансиране по плана " Интегриран градски превоз ".

Освен това община Варна ще би трябвало да изплати и близо 6 хиляди лева разноски за адвокатски възнаграждения, направени от Министерството на районната развиване и благоустройството в хода на административното дело.

Решението предстои на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Вторият стадий на плана " Интегриран градски превоз на Варна " би трябвало да завърши до 19 януари 2021 година Той планува да бъдат ремонтирани няколко къси пътни прави, към неработещите екрани за информация в действително време по автобусните спирки да бъдат прибавени още 50, кръстовища във Варна да бъдат оборудвани с видеокамери за обезпечаване на " зелена вълна " и да бъдат оборудвани 25 " интелигентни " пешеходни пътеки, които да светят при прекосяване по тях.

Всичко това беше промотирано като " надграждане " на първата фаза на плана - най-скъпоструващия неуспех на локалната администрация. Той бе на стойност 115 млн. лева и трябваше да издигне на напълно ново качествено равнище градския превоз във Варна. Но поради небрежност в проведените публични поръчки и договорите, подписани по тях, това не се случи.

Най-скъпият съставен елемент от първия планов стадий - така наречен BRT кулоар (бърз автобусен коридор) не действа четири години след формалното привършване на първия стадий от плана. Частично или изцяло неработещи са съвсем всички системи за електронна продажба на билети, както и за информация в действително време за придвижването на рейсовете. По спирките на градския превоз във Варна няма информация за имената им, къде се намират, кои линии на градския превоз обслужват, какъв е маршрутът им и така нататък Информацията подавана през профилирания уебсайт и мобилното приложение за обмисляне на пътуванията в града е неточна и неактуална.

Финансовата промяна, наложена на община Варна по отношение на осъществяването на втората фаза от плана " Интегриран градски превоз ", не е изненада. В началото на декември 2016 зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова изпрати до локалната администрация писмо с изострен звук. В него бяха отправени забележки за неприемливи пропуски и голям брой нарушавания при оформянето на документите за финансиране на втората фаза от плана.

Писмото на Николова, изпратено тогава, завършваше с експлицитното предизвестие, че ако немарливостта при подготовката на документите по плана бъде позволена още веднъж, финансирането му може да пропадне.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР