Автобусните превозвачи са готови за протест срещу системата Бонус-малус. В

...
Автобусните превозвачи са готови за протест срещу системата Бонус-малус. В
Коментари Харесай

Транспортният бранш скочи срещу Бонус-малус

Автобусните превозвачи са подготвени за митинг против системата " Бонус-малус ". В момента структурите в страната разискват по какъв начин и по кое време ще се организира протестната акция. Транспортният отрасъл е изрично срещу следващата корекция на системата " Бонус-малус ", оповестена през вчерашния ден на полемика в столицата.
Българското обединяване на водачите, Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка, Браншовият съюз за стопанска самодейност в превоза, Камарата на автомобилните превозвачи и жители на конференция упрекнаха КФН, че на полемиката не са били чути и не са имали опция да зададат въпросите си към консултанта на плана " Ърнст енд Янг ".
" Тази система е тотално отхвърлена в Европа и не би трябвало да се вкарва в България. Ако тя остане в този тип, препоръчан от КФН, ще излезем на митинг ", безапелационна е Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза и представител на Националното съдружие на автобусните превозвачи.
За митинга е получила поддръжка от автомобилни инструктори и превозвачи. Автобусният отрасъл е неудовлетворен от концепцията рейсовете да бъдат обвързани с нарушаванията на водачите. " Това е следващият парадокс на страната, с който се пробва да превъзпита неточните водачи ", разяснява Милтенова.
Според нея следващата недомислица е водачите на общинските учебни рейсове да не носят отговорност, защото не попадат в обсега на системата " Бонус - малус ". Сдруженията недоумяват за какво не е направено публично разискване за системата по предложенията на консултанта. Според сектора в този момент ще се наложи мятане на големи пари за комисионна по план, който е неупотребим в България.
Според специалиста по пътна сигурност Алекси Стратиев концепцията на системата е не да се понижи пътнотранспортният травматизъм и произшествия, а финансовите благополучия на застрахователите. Стратиев уточни като образец, че в основата на системата " Бонус-малус " са залегнали практиките в 7 европейски страни, измежду които и Румъния и Холандия, където три пъти по-малка е статистиката на пътно транспортните катастрофи.
" Странно е, че в нито една от тези страни, на никое място не е включено предлагането за " малус " рестрикции ", означи Стратиев.
Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов разкри, че преди седмица е привикан дружно с негови сътрудници в КФН да си дадат мнението кой е за и кой срещу тази система. Въпреки че са споделили безапелационното си мнение срещу текстовете, на полемиката през вчерашния ден още веднъж не е взета под внимание рекомендацията им.

Източник: dir.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР