Австрийският външен министър призова лидерите на ЕС да не дават

...
Австрийският външен министър призова лидерите на ЕС да не дават
Коментари Харесай

Виена: Очаква ни геостратегическа катастрофа, ако гледаме под лупа Западните Балкани, а с розови очила Украйна

Австрийският външен министър прикани водачите на Европейски Съюз да не дават преимущество на Украйна пред страните от Западните Балкани във връзка с присъединението към блока, заяви „ Гардиън “.

Преди срещата на високо ниво идващия месец, на която ще се реши дали публично да се одобрят договарянията за участие с Украйна и Молдова, и да се прегледа евентуалното разширение на блока до 35 членове, Александър Шаленберг съобщи, че Босна и Херцеговина не би трябвало да се подценява.

" Нашият геостратегически сеизмограф рита и в двете направления ", сподели той и добави, че би било " геостратегическа злополука ", в случай че комисията гледа на Западните Балкани " с лупа и с розови очила към Украйна... Не може избрани групи да са на бързата алея, а други - на служебната ".

Този месец Европейската комисия предложи да стартират договаряния с Украйна и Молдова, само че договарянията с Босна да изчакат, до момента в който " бъде реализирана нужната степен на сходство с критериите за участие ".

Шаленберг съобщи, че полемиките с Босна " към този момент вървят в вярната посока ".

„ Но дано не сътворяваме проблем в района, който чака от 20 години, и да им дадем още един обръч за прескачане. Както сподели албанският министър-председател Еди Рама, в случай че го изтъквам вярно: " Трябва ли да стартираме война на Балканите, с цел да притеглим вниманието ви? ", добави висшият посланик.

„ Ще има доста разгорещени диспути и ние желаеме сигналите да са идентични и в двете направления по геостратегически аргументи... Трябва да изпратим сигнал на трети страни: тези страни са наши, те са част от нашето семейство.

За първи път имаме изследвания в Сърбия, в които относителното болшинство към този момент не поддържа Европейския съюз. Това би трябвало да бие паника на всички ни. Ние ги губим “, съобщи Шаленберг./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР