Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е готов да

...
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е готов да
Коментари Харесай

Австрия ще вдигне ветото за Шенген по въздух, ако България приеме бежанци

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е подготвен да одобри влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство във връзка с летищата, при изискване че двете страни одобряват мигранти от Сирия и Афганистан и усилят граничния надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния. Това е декларирал австрийският министър пред вестник Kurier.

" Разчупихме леда ", е първата реакция на министър-председателя на Румъния Марсел Чолаку.

" Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си във връзка с Шенген и се съгласи да отстрани въздушните граници за Румъния. Това значи, че на румънците към този момент няма да им се постанова да стоят на безкрайни опашки, когато летят в границите на Европейския съюз ", написа Чолаку във Фейсбук.

" Положихме огромни старания през последните месеци, с цел да достигнем до този миг, и съм признателен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предойу има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да докара договарянията до сполучлив край. След години на очакване ще реализираме тази фантазия дружно! Румъния заслужава да бъде в Шенген! ", прибавя той.

Реакцията му идва, откакто австрийската преса заяви, че Герхард Карнер е подготвен да отслаби ветото на Австрия върху разширението на Шенгенското пространство с Румъния и България, като разреши премахването на летищния надзор. Сухопътните граници ще запазят настоящия си статут, само че България и Румъния няма да бъдат публични членове на Шенген.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР