Австрийските власти са предотвратили план за извършването на серия от

...
Австрийските власти са предотвратили план за извършването на серия от
Коментари Харесай

Австрия се размина с кървав атентат по Коледа

Австрийските управляващи са предотвратили проект за осъществяването на серия от терористични офанзиви, в това число взривяване на един от коледните базари на Виена, оповестиха медиите в страната. Според една от изявленията проектът е включвал трима чеченци.

Лидерът им е 24-годишен мъж, който е бил повлиян от идеологията на "Ислямска страна ". Той към този момент се е намирал в пандиза след два опита да отиде в Сирия и да се причисли към "Ислямска страна ". Останалите двама - на 25 година и на 31 година, са били задържани в края на предходната седмица.

Основният обвинен е поддържал контакт с двама свои сънародници, които сега са следствени във Винер Нойщадт, град наоколо с Хартберг.

Планът на главния обвинен е бил да избяга от пандиза в Хартберг, с цел да извърши атентатите. Междувременно той е изместен в различен затвор с по-строг режим.

По данни на австрийската осведомителна организация АПА първият атентат е бил заплануван на най-големия базар пред кметството или на също доста посещавания базар към катедралата "Свети Стефан ". Последващи атентати са били запланувани в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург.

Организаторът на терористичните дейности е осъждан дейно два пъти за присъединяване в терористическите милиции "Ислямска страна ".

Първата си присъда е получил през 2015 година, защото дружно с майка си и с жена си е желал да се причисли към терористичните милиции в Сирия. Случайно тримата са били открити от турски служител на реда и са върнати в Австрия.

Чеченецът е наказан на две години затвор, само че е пуснат прибързано условно, макар че е станало известно по какъв начин е вербувал съзатворниците си и е съумял да убеди един полски католик да одобри исляма.

Месеци по-късно при нов опит да замине за Сирия чиновник на виенското летище открива, че пасажерът е с подправен паспорт. Следва повторна присъда две години дейно, към които се прибавя и условната година от първата присъда.

Двамата хипотетични съучастници на 25 и 31 години са били включени в бягството от пандиза и осъществяване на атентатите. Както бе обявено, против двамата се води разследване.

Анонимно известие е насочило вниманието на службите за сигурност и за отбрана на конституцията към тримата мъже. След прослушване на телефонни диалози и наблюдаване съмненията се затвърждават, което води до арест на двамата съучастници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР