Австрийската енергийна мултинационална компания OMV, една от най-големите петролни рафинерии

...
Австрийската енергийна мултинационална компания OMV, една от най-големите петролни рафинерии
Коментари Харесай

Австрийската петролна компания OMV прекратява покупките на руски петрол



Австрийската енергийна мултинационална компания OMV, една от най-големите петролни рафинерии в Централна Европа, приключи всичките си покупки на съветски нефт.

Рафинерията на компанията " Швехат " (Schwechat), тъкмо отвън Виена, се намира на едната последна точка на петролопровода " Дружба " от руската ера.

OMV съобщи, че е " спряла да получава и преработва " съветски нефт и в трите си съществени рафинерии и няма да възобнови покупките " в обозримо бъдеще ".

Лидерите на Европейски Съюз разискват евентуално ограничение или цялостна възбрана на покупките на нефт от Русия като част от новите наказания против Москва този месец. Засега не са подхванати никакви ограничения и на предложенията изрично се опълчват някои страни членки.

Вносът на съветски недопечен нефт съставлява относително малко количество от вноса на австрийски нефт, като се подрежда на четвърто място след вноса от Казахстан, Либия и Ирак, демонстрира формалната статистика на страната.

За разлика от Австрия, Германия внася към една трета от петрола си от Русия. Берлин към този момент предложи да понижи на половина вноса на съветски нефт до това лято и да го понижи до нула до края на годината.

В рафинерии като австрийската " Швехат " вносът на съветски нефт към този момент е намалял доста през последните години, споделиха от OMV. Докато 10% от суровия нефт, пречистен в " Швехат ", идваше от Русия, през предходната година той спадна до едвам 6 на 100.

Въпреки решението на OMV за съветския недопечен нефт, компанията към момента е един от главните вносители на съветски газ в Европа, като към 80 % от потребявания в Австрия газ идва от Русия.

Самата компания OMV е основана от руска организация - следената от Москва Съветска администрация за минерални масла (SMV), която през 1956 година се трансформира в Австрийска корпорация за минерални масла (OMV) като част от независимостта на Австрия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР