Австралийски експерти съобщиха, че смятат, че са намерили останки от

...
Австралийски експерти съобщиха, че смятат, че са намерили останки от
Коментари Харесай

Открити ли са останките на Индевър на капитан Джеймс Кук?

Австралийски специалисти оповестиха, че считат, че са намерили остатъци от един от най-значимите кораби за историята на Южния Тихи океан, потопен край крайбрежията на Съединени американски щати преди повече от двеста години, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Археолози от Съединени американски щати обаче се опълчиха с аргумента, че е прекомерно рано да се вършат изводи и че изказването на австралийските специалисти нарушава контракта за взаимните им проучвания.



В продължение на 22 години морски археолози изследват остатъци от няколко корабокрушения в регион с повърхност към четири квадратни километра при пристанище Нюпорт, Роуд Айлънд, Съединени американски щати.

Смята се, че там по време на Американската гражданска война е бил потънал кораба "Индевър " на английския кралски картограф и изобретател Джеймс Кук.

Преди това Кук плава в южната част на Тихия океан и дебаркира на източното крайбрежие на Австралия през 1770 година

В четвъртък сутринта Кевин Сампшън, шеф на Австралийския народен морски музей, даде конференция в Сидни, оповестена като идно известие за значимо за историята изобретение.

Той сподели, че археолозите са уверени, че са разкрили остатъци от "Индевър ", откакто са били съпоставени структурни елементи и формата на останките с истинските проекти на кораба.

Сампшън сподели, че това е "вечното жилище на един от най-значимите и противоречиви плавателни съдове в австралийската морска история ".

Малко по-късно изпълнителният шеф на "Морски археологически план Роуд Айлънд " (RIMAP) Д.К.Абас популяризира изказване, в което се показва, че нейният екип има управителна роля в проучването на пристанище Нюпорт.

"Това, което следим на изследваното място на корабокрушението, съответствува с упованията това да е "Индевър ", само че липсват безспорни данни, които да потвърдят, че това са останките на именития кораб и остават доста въпроси без отговор, които биха оборили сходна идентификация ", се споделя в изказването. "Когато проучването завърши, планът ще разгласява състоятелен отчет ".

В последвало изявление за Австралийската радио и телевизионна корпорация Ей Би Си мениджърът на отдела за морска археология на австралийския музей Киърън Хости сподели, че считал, че договорът му с RIMAP е изминал през ноември предходната година, само че не може да го твърди сигурно. Той заяви още детайлности, които съгласно него са убедили австралийските експерти, че са се натъкнали на "Индевър " - измежду тях размерът на дървения материал, европейският му генезис и дупките в кила. "Всичко пасва. Ние сме изцяло открити за диалози с доктор Абас, в случай че тя не е съгласна с нашите открития, с техните открития ", сподели той пред Ей Би Си.

"Последните елементи от пъзела трябваше да бъдат доказани, преди да направя обявлението ", сподели Сампшън на конференция. "Въз основа на архивни и археологически доказателства, аз съм уверен, че това е "Индевър ", сподели той.

От кораба са останали едвам към 15 на 100 и учените в този момент са насочили внимание към това, което може да се направи, с цел да бъдат предпазени и непокътнати останките, сподели Сампшън. Той добави, че музеят работи в тясно съдействие с морски специалисти от Роуд Айлънд и с щатските и федерални управляващи в Съединени американски щати и Австралия за обезопасяване на мястото на находката.

Абас посочи, че нейната организация признава връзката сред австралийските жители с английски генезис и "Индевър ", само че заключенията би трябвало да се вършат въз основа на "правилен теоретичен развой, а не на австралийските усеща и политика ". Корабът е пуснат на вода през 1764 година като "Граф Пембрук ", а след четири години е преименуван "Индевър " от английския флот и е квалифициран за изследователска задача в Тихия океан. От 1768 година до 1771 година "Индевър " плава в Южния Тихи океан с задача да бъде записано прекосяването на Венера над Таити през 1769 година Кук по-късно продължава плаването в търсене на "Южната земя ".

Той картографира Нова Зеландия и източното крайбрежие на Австралия, оповестено за част от Англия през 1770 година

По-късно "Индевър " е продаден на частни притежатели и името му е заменено на "Лорд Сендуич ". Плавателният съд е потънал преднамерено от английския флот по време на Американската гражданска война.

Година по-късно Кук е погубен в Хавай по време на друга тихоокеанска експедиция. През 1788 година така наречен Първи флот с 11 кораба и стотици наказани на ръб идва в Австралия, с цел да откри английска колония.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР