Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“,

...
Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“,
Коментари Харесай

Авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“

Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „ Чаира “, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в употреба през идващите дни. Това оповестиха от държавната пресслужба.

„ От през вчерашния ден вечерта течеше инспекция, през днешния ден сутринта зам.-министър Данаил Николов беше там. После ще продължим с инспекцията. Събират се данни за какво и какво се е случило чисто механически. Става въпрос за машина, която може да създава до 210 мегавата на час. При тестването се чува тежък екот от прекосяването от 130 към 170 мегавата. Отводнява се машината, откриват се всички механически елементи. Разчитахме на тази мощ, с цел да понижим цените на тока в пикови часове ”, изясни министърът на енергетиката Александър Николов.

Няма застрашаване на хора, добави министър председателят Кирил Петков. „ Разпоредил съм на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да създадат цялостни инспекции по случая. Вече пътуват към мястото”, изясни той.

Премиерът успокои, че няма и заплаха от повишение цената на тока.

" Това беше мощ, която чакахме да влезе в употреба напълно скоро. Договорът за ремонт на тази турбина е подписан през 2017 година от ГЕРБ, за жалост - не с „ Тошиба”, които са производители. Сега се прави инспекция за какво се е стигнало до там, с цел да се избегне проблем със идната турбина, която би трябвало да влезе в употреба до три седмици. За страдание, това се случва в миг, в който се борим да понижим цената на тока. Ако това не се беше случило, тази турбина щеше да помогне ", сподели още министър-председателят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР