Аудио-визуалният пърформънс “Alive Painting” е част от европейското турне на

...
Аудио-визуалният пърформънс “Alive Painting” е част от европейското турне на
Коментари Харесай

Японски картини оживяват в София


Аудио-визуалният пърформънс “Alive Painting” е част от европейското турне на японката.

" Защо картините са сухи? Защо не са живи? ", това са част от въпросите, които въодушевяват Акико Накаяма да сътвори " живите си картини ".

Акико е родена в Токио. Тя е художник, който разказва хубостта на преливащата сила употребявайки разнообразни медии, като апаратура, снимка и пърформанс. Работейки с придвижването на преливащите цветове в комбиниране с цифровите технологии, Накаяма нанася живописни картини, които се трансформират по време на целия й пърформанс, създавайки метафора на еволюцията, растежа, преходността, раждането, сливането и цялостта от разнообразието в едно, означават уредниците на събитието.

Подобни на топографски карти, облиците се променят, образувайки нещо сред пърформанс, изкуство и апаратура. Накаяма употребява течности с разнообразни свойства, голям брой кухненски принадлежности, бои, вода, които се смесват, надуват и прибавят разнородни резултати към картините, прожектирайки всяко свое деяние на огромния екран. Резултатът е едно хипнотично шоу на органични придвижвания, които наподобяват на самия живот, погледнат под лупа.

През последните години тя интензивно развива своя план както независимо, по този начин и в колаборация, обикаляйки света сред трите континента Европа, Азия и Америка, а през 2015 е специфичен посетител на TEDx в Ханеда, Япония.

Към пърформанса на Акико от българска страна ще се включи Мириян Колев и неговия ембиънт план E.U.E.R.P.I., който посредством омайващите си звуци ще придаде в допълнение измерение в работата на японката.

И въпреки да излъчва присъщото азиатско хладнокръвие, всичко на сцената е инцидентно и се случва на момента, което прави всяко зрелище друго и неповторимо по рода си, оставяйки публиката в хипнотичната сянка на боите.

Събитието се провежда от Арт Фондация ДОМА и е част от самодейността за обособяването на арт квартал " КвАРТал " в София, част от който е и Дом на Киното.

Сайтът на Акико Накаяма

Проектът E.U.E.R.P.I.

Събитието във фейсбук
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР