Атентатите от 11 септември 2001 г. донесоха куп промени в

...
Атентатите от 11 септември 2001 г. донесоха куп промени в
Коментари Харесай

Европейски летища са зависими от китайска компания, свързана с правителството

Атентатите от 11 септември 2001 година донесоха куп промени в живота на хората, само че може би най-осезаемата от тях е засилените инспекции по летищата. Степента и равнището на надзор се усилиха фрапантно, като допреди това беше обикновено да изпратиш близкия си до гейта, събуването на обувките и махането на колана не бяха наложителни, а ограничавания за течности в ръчния багаж на процедура нямаше.

Наложената по-късно система за сигурност по летищата сътвори напълно нов бизнес, който по калкулации на Европейския съюз (ЕС) възлиза на към 4.2 милиарда евро. Гарантирането на сигурността, както и инспекциите на толкоз огромен брой хора постановат потреблението на комплицирани машини и технологии, които трансформират бранша в атрактивен за фирмите. Да не приказваме, че размерът на персонална, а и освен, информация, който бива събирана от тези машини, е извънредно огромен и затова евентуално скъп актив.

Точно тук се появява и Nuctech - китайска компания за произвеждане на програмен продукт и хардуер за инспекция на сигурността. До момента тя е изпълнила поръчки за над 130 млн. евро, като нейни машини могат да бъдат видени на доста известни летища - да вземем за пример на Лондон Лутън, Флоренция и Амстердам. Пристанищата в Антверпен и Ротердам, които са и най-големите сходни уреди на континента, също употребяват инсталация на Nuctech. Четири от петте натовски страни, които имат обща граница с Русия, употребяват същата технология. Общият брой на поръчките, които компанията е изпълнила в Европа, е 58, твърди авторитетното онлайн издание Politico, само че с ангажимента, че огромна част от търговете, които компанията печели, не попадат в статистиките.
Кой стои зад Nuctech и за какво това има значение?
Главната причина за това е собствеността на компанията. Фирмата е учредена в университета Цинхуа, който се намира в Пекин. Впоследствие отпред застава Ху Хайфъ, който е наследник на някогашния президент на Китай Ху Дзинтао. В момента най-големият акционер е Tongfanc, която има 71% от акциите на компанията. Tongfanc пък е благосъстоятелност на капиталовото поделение на Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) - държавен енергиен и защитителен конгломерат, следен от Държавния съвет на Китай.
Реклама
Именно тази връзка с най-висшите държавни кръгове в Китай е най-притеснителният детайл за Европа. Все по-голям брой западни чиновници по сигурността, както и представители на Европейския парламент, са загрижени, че формален Пекин може да употребява оборудването на Nuctech за събиране на чувствителни данни за шпионаж, както и за водене на кибервойна. " Това става все по-опасно. Не бих имал нищо срещу, в случай че едно или две летища употребяват системи Nuctech, само че поради дъмпинговите цени доста райони ги одобряват ", сподели пред AP Аксел Вос, немски евродепутат, който специализира по въпросите, свързани със отбраната на данните. " Все повече и повече става въпрос за сигурността. Може да приемете, че това е стратегическа инвестиция на китайското държавно управление ", добави той.

Експертите предизвестяват за вероятен противозаконен китайски достъп до секрети държавни, промишлени и персонални данни посредством връзките на компанията с държавното управление и военните. " Данните, които се обработват от тези устройства, са доста чувствителни. Това са персонални данни, военна информация, данни за товари. Може да съдържат и търговски секрети. Искате да сте сигурни, че всичко това е в верните ръце ", споделя Барт Гроотуис, шеф по киберсигурността в министерство на защитата на Нидерландия. И прибавя: " Ставаме подвластни от задграничен състезател, който е геополитически съперник и стратегически противник. "

Фактор, който в допълнение утежнява обстановката, е нов закон, който неотдавна беше признат в Китай. Според него всички компании са длъжни да дават събрани оперативни данни при поискване от държавното управление, което може да има голямо значение при възможен спор сред Европа и Китай.
Експанзия посредством дъмпинг
Според специалисти в сектора Nuctech бързо съумява да се откри като един от най-големите играчи на пазара посредством нелоялни практики и тактика за ценообразуване на извънредно ниски цени при присъединяване в европейските публични поръчки. Т.нар. дъмпингови цени подбиват пазара, като вършат продуктите на Nuctech извънредно примамливи за клиентите им. По данни на Politico създадените от Nuctech устройства се продават с сред 30 и 50% по-евтино от тези на съперниците.
Реклама
" Това не е просто пазарно ", сподели неизвестен чиновник на държавното управление на Съединени американски щати пред AP. " Компанията употребява подкрепяни от страната компании, държавни дотации и ниски предложения, с цел да навлезе в европейската сериозна инфраструктура, включваща гражданските летища, инспекциите на пасажери, морските пристанища и инспекциите на товари ", прибавя той. Освен огромните държавни дотации, които Nuctech получава и които вършат това подбиване на цените допустимо, компанията употребява и още един трик. Редовно нейните артикули се оферират на погашение, а китайски банки оферират заемите при извънредно преференциални условия. " Nuctech идва с предложения под пазарните, с които никой не може да се мери. Това не е естествена цена, това е икономическа цена за ръководство на страната ", сподели Диди Кирстен Татлоу пред AP.

Това не е и първият случай, в който Nuctech пробва сходен метод. През 2009 година да вземем за пример Европейски Съюз наложи краткотрайно антидъмпингово мито върху вноса на избрани системи за сканиране на товари с генезис от Китай. Това решение е подбудено от тъжба на английския съперник Smiths Detection, който твърди, че бива избутван от пазара поради извънредно ниските цени, предлагани от Nuctech. Временното мито беше в размер на 36% за всички артикули на компанията, само че не даде резултат в дълготраен проект. Спорът сред Smiths и Nuctech провокира търкания сред Европейски Съюз и Китай, в това число процедура в Световната комерсиална организация (СТО), която още веднъж изправи комерсиалните представители на Европейски Съюз против Министерството на търговията на Китай.

" Не сме принудени да внасяме артикули от Съединени американски щати или други страни ", разяснява Робърт Бос, заместител общоприет управител на Nuctech в Нидерландия, където компанията има център за проучване и развиване. " Нашата верига за доставки е доста ефикасна с локалните снабдители, това е главната причина да бъдем доста конкурентни ", аргументира ниските цени той.
Отговорът на Европейски Съюз
Европейската комисия (ЕК) разпореди на своята Агенция за авиационна сигурност да стартира полемики по тематиката по какъв начин да се ускори киберсигурността, само че работата по това стартира да набира скорост едвам неотдавна. В свое изказване представител на Европейска комисия разяснява, че " няма данни по отношение на пазарните дялове на разнообразни производители на съоръжение за сигурност в гражданското въздухоплаване ", само че прибавя, че е " наясно, че Nuctech е спечелила няколко предложения за поръчка на системи за разкриване на експлозиви по време на инспекция на багаж ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Компании 1 Компании 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване 1 Енергетика 2 Компании 3 Енергетика Реклама
Експерти вършат съпоставения сред Nuctech и добилия необятна популярност проблем с Huawei, защото и двете компании могат да се възприемат като опасност за националната сигурност. В момента към този момент има настоящо законодателство, което попречва присъединяване на Huawei в построяването на 5G мрежата на Стария континент, само че сходно за сектора на летищната сигурност към момента липсва. Дори и такова да бъде признато, има опасения, че летищата ще предпочетат Nuctech, стига такава опция да съществува.

Дейвид Райдър, началник на отдела по авиационна и киберсигурност в ACI Europe - асоциация, представляваща европейски летища, разяснява, че членовете на организацията " се пробват да схванат какви са последствията " за сигурността на веригата за доставки. " Всъщност от летищата зависи да решат какво съоръжение да конфигурират ", сподели Райдър. " Не можем да се конкурираме с страна с 1.3 милиарда души население, която има упоритости в областта на сигурността. Това е просто невероятно ", разяснява Микко Хуотари от Института за китайски проучвания Mercator пред Politico. " По отношение на технологиите за сигурност, както и при другите технологии, Китай е голeмият състезател ", сподели той. И обобщава: " Те ще завоюват тази игра. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР