Атанасовското езеро в северния край на Бургас е един от

...
Атанасовското езеро в северния край на Бургас е един от
Коментари Харесай

Новият облик на Атанасовското езеро

Атанасовското езеро в северния завършек на Бургас е един от знаците на града. Благодарение на добива на сол, който се прави там от над 100 години, регионът е с неповторима екосистема - дом на голям брой редки птици, самобитен СПА комплекс с откритите си басейни с тиня и луга. И въпреки комплексът да наподобява старомоден и занемарен, подобренията от последните години и новата велоалея, свързваща Бургас със Сарафово, направиха мястото още по-привлекателно, като посетителите през лятото доближават до 4000 дневно.

Потенциалът на солниците обаче е надалеч от развъртян. Собственикът на оборудванията - " Черноморски солници " АД, внесе предходната година в общинския съвет в Бургас абстрактен план за облагородяване на региона. Разработката визира територия от 60 дка на първа линия - сред морето и Защитена територия " Атанасовско езеро ", и свързващи Морската градина с бъдещия квартал " Кьошето ". Тя планува " създаване на съвременна зона за курортни и публични действия " (виж карето).

Територията е планувана за застрояване с " вилно строителство " още преди 10 години с Общия организационен проект на Бургас. Новите градежи обаче ще засилят натиска върху предпазената околност - една от най-ценните у нас.
Жилищни здания към Солниците Фотограф: Цветелина Белутова Атанасовско езероАтанасовското езеро е свръхсолено крайбрежно езеро, известно като птичия парадайс на България. Това е територия с извънредно богато биоразнообразие и с огромно значение за запазване на международното и европейското естествено благосъстояние. Част е от Европейската екологична мрежа " Натура 2000 " и е Рамсарско място. В региона на Атанасовското езеро се срещат 316 типа птици (от общо 423 за България), които мигрират, зимуват или гнездят в резервата. От тях 14 са международно застрашени - къдроглав пеликан, червеногуша гъска, дребен корморан, белоока потапница, ливаден дърдавец и други Вече повече от 100 години с изключение на от птиците езерото се употребява и от хората за рандеман на сол. На територията на езерото са ситуирани изпарителите на " Черноморски солници " АД - стопани на езерото, които добиват към 40 000 тона морска сол годишно. В южната част на Атанасовското езеро има басейни с лечебна тиня и луга - самобитен СПА център навън. Реклама Притесненията
" Всички сме съгласни, че тази територия може да се развие по-добре, да е по-привлекателна за хората, само че това би трябвало да стане посредством стабилно ръководство на природата, не посредством обичайни форми на туризъм. Виждаме какво се случва с ваканционните хотели - те не могат да се запълнят ", разяснява Спас Узунов от фондация " Биоразнообразие ". Тя от години работи интензивно по стратегии за опазване на биоразнообразието на Атанасовското езеро. " Под предлога, че ще се строят здания с социална функционалност, тук елементарно може да се появи какво ли не. Параметрите за застрояване не са високи, само че въпреки всичко разрешават 12 м височина, като се добави още един етаж от кота корниз до кота нула, стават 15 м. Ще издигнем една стена сред морето и самото езеро. И функционално, и образно това няма да е добре ", показва Узунов.

Фондация " Биоразнообразие " и " Черноморски солници " АД в действителност са неповторим за България образец за съдействие сред достоверна природозащитна организация и частен вложител. Те си партнират в 4 огромни плана с европейско финансиране - 3 на Атанасовското езеро и 1 на Поморийското, по които са получили 7 млн. евро финансиране. Фондацията е наясно какъв брой сложна и скъпа е активността на оператора по добива на сол и поддръжката на остарели уреди. " Чрез взаимните ни планове се подкрепя активността на вложителя и неповторимата екосистема на Атанасовското езеро. Защото без солодобив и нея няма да я има ", споделя Спас Узунов. Балансът обаче елементарно може да се изплъзне.

" Искаме да реализираме компромис, да работим дружно. Ще обсъдим разновидности, тъй като по този начин препоръчано - здания, е притеснително. Атанасовското езеро е неповторимо - то може да предложи безусловно друг артикул, без конкуренция - дали ще е обвързван със солта, с орнитоложки туризъм, със СПА услуги, има разновидности, а не да вършим неща, които се конкурират отвред. Имаме задоволително леглова база, а и това не е положително място за престой - прохладно, с комари ", добавя екологът.
Панорамата от езерото към Бургас Фотограф: Цветелина Белутова Зелена светлина от общинския съвет
" Тази зона и съгласно Общия организационен проект на Бургас, и съгласно Подробен устройствен план, който вложителят има за парцелите си, е планувана за застрояване с курортна цел. Тоест вложителят можеше да строи, без да е задължен да внесе плана за разглеждане от общинския съвет ", разяснява пред " Капитал " Емил Буролянов, основен проектант на Бургас. " Той въпреки всичко реши да разгласи своите планове за една огромна инвестиция от малко по-различен вид, която съчетава общественополезни и курортни действия. Солниците и солодобивът няма да бъдат наранени, тъй като става въпрос за имоти на първа линия - сред морето и предпазената околност, върху които в този момент има здания с отпаднала нужда ", добавя той.
Реклама
Арх. Буролянов показва, че предлагането за смяна на Подробен устройствен план за територията е утвърдено с допълнение, че ще се следват процедурите по закон - планът ще се съгласува с Регионална инспекция за опазване на околната среда, с Министерството на околната среда и водите за правене на нова екологична оценка и други " На този стадий са нещата и при нас към момента не е постъпвало нищо друго. Хубавото на този план е, че планува обществени пространства и площади, а не едни заградени имоти. Преобладаващото мнение в общинския съвет беше позитивно. След като вложителят внесе плана, ще забележим дали ще бъде зониран и ще се извършва на обособени стадии ", споделя основният проектант на Бургас.

Собственикът на солниците Николай Пиронков удостовери, че сега идейният план минава на координиране, както и че е планувано жилищно и хотелско застрояване поради интереса от гости с интерес към орнитологията. " След като минат процедурите, ще можем да кажем повече. Имаме хрумвания по какъв начин територията да се развие във всички направления - да има туристически и публични действия, усъвършенстван достъп. Това ще има огромен резултат за популяризация на езерото. Искаме то да добие нов образ. " Пиронков съобщи, че няма заплаха солодобивът да бъде обиден. " Напротив, ние се борим по всички вероятни способи да я поддържаме тази активност. С този план ще могат и хората да се срещнат и да видят по-добре по какъв начин се добива сол. Ние нямаме проекти да загробваме езерото, желаеме то да се развие, желаеме да имаме средства да го поддържаме, към момента не сме получили никаква финансова поддръжка от страната ", добавя той.

" Черноморски солници " АД е приватизирано преди време от " Мултигруп ". Продадено е през 2005 година на пловдивска компания. Николай Пиронков е избран за изпълнителен шеф. От Търговския указател излиза наяве, че притежатели на сдружението сега са Даниела Пиронкова и Минка Николова от Бургас.
Фотограф: Цветелина Белутова Проектът Информационен център - постройка и площадно пространство за наблюдаване на птици Пешеходна експозиционна алея Културен център Зала за събития с опция за открита сцена Coworking зони Център за нововъведения Детски кътове и детски площадки Детски дневен STEM център Хотелска част Зони за рекреация и СПА Зони за спорт навън, павилиони за спортни артикули и други Търговски обекти - павилиони Ресторант Паркинг Елементи на градския дизайн - пейки, беседки, площадки, интерактивни екрани, зарядни станции, осветяване и други Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Компании 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама Фотограф: Цветелина Белутова Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР