AT&T се стреми да стане първият оператор в САЩ, който

...
AT&T се стреми да стане първият оператор в САЩ, който
Коментари Харесай

AT&T изненада конкурентите с планове за стартиране на 5G през 2018 г.




AT&T се стреми да стане първият оператор в Съединени американски щати, който да предложи 5G връзка на мобилни консуматори, откакто разгласи проектите си да започва технологията в десетина огромни града до края на тази година. Експертите изясняват това като изпреварващ ход против съперниците Verizon и T-Mobile Съединени американски щати.

В изказването на втория по величина оператор в Съединени американски щати се изяснява, че компанията ще успее предварително да задейства 5G мрежи, откакто интернационалните стандарти за технологията бяха финализирани от 3GPP (Realese 15) през предишния месец. AT&T добави, че е била измежду основните фактори за ускорение на стандартизирането през 2017 година, като с съществуването на спецификациите производителите на хардуер, чипсети и устройства ще могат да стартират създаването на действителни артикули.

Трябва да се посочи обаче, че въпреки всичко става дума за спецификацията 5G New Radio (NR), която обаче разрешава взаимна работа на софтуерни решения на разнообразни компании. Щатските оператори AT&T, Sprint, T-Mobile US и Verizon, японският NTT Docomo, корейският SK Telecom, австралийският Telstra, както и европейските групи Orange и Vodafone Group организираха през декември демонстрации онлайн в честотния обсег под 6GHz и посредством милиметрови 5G NR системи, употребявайки базови станции на Ericsson и прототипни крайни устройства 5G NR на Qualcomm.

AT&T обаче не даде разяснения за идния старт на 5G, в това число в кои региони ще построява новите мрежи, само че съобщи, че ще предложи 5G основани услуги на пазара до края на 2018 година, без да „ компрометира своята дълготрайна визия за развиване на мобилните мрежи “.

Все още не е ясно и кои устройства ще могат да поддържат първите мобилни 5G услуги на AT&T. Qualcomm показа своя първи чипсет за 5G - X50 през октомври 2016 година, само че тогава разгласи, че чака първите версии на 5G апарати да са налични на пазара през 2019 година

Преди да се появи известието от AT&T изглеждаше, че щатските оператори бяха фокусирани тази година само върху стартирането на закрепени безжични мрежи, основани на 5G. AT&T организира редица опити в региона на закрепените безжични мрежи в няколко района. Verizon също провежда опити с закрепени безжични 5G мрежи в 11 града през 2017 година, като разгласи, че има желание да пусне услуги в най-малко 5 от тях до края на 2018 година През октомври 2017 година основният финансов шеф на Verizon Мат Елис изясни, че мобилните 5G мрежи не са измежду непосредствените бизнес цели на оператора, а „ мобилното 5G потомство несъмнено няма да се случи през 2018 година “

Според Мелиса Арнолди, президент на отдела за технологии и интервенции в AT&T, съобщи, че с по-бързите скорости и ултраниското времезакъснение „ 5G ще успее да дава и усъвършенства преживяванията като виртуалната действителност, бъдещите безпилотни коли, поглъщащото 4К видео и други приложения “. Освен че ще предложи 5G на крайните клиенти тази година, AT&T стартира проби на технологията и с редица компании като част от устрема си да обслужва по-добре новаторските предприятия.

Операторът добави, че положил „ опорната мрежа “ за 5G в 23 огромни американски града, в това число Ню Йорк, Чикаго и Атланта.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР