Астрономите са открили нова гигантска екзопланета, която обикаля около червено

...
Астрономите са открили нова гигантска екзопланета, която обикаля около червено
Коментари Харесай

Откриха нова гигантска планета с размерите на Сатурн

Астрономите са разкрили нова гигантска екзопланета, която обикаля към алено джудже. Обектът, наименуван TOI-5344 b е с размери и маса, сходни на тези на Сатурн. Откритието е разказано в публикация, оповестена в хранилището arXiv.

TOI-5344 b: A Saturn-like planet orbiting a super-Solar metallicity M0 dwarf
— Copper Nano Tubes (@highredshit)
Планетата е открита от галактическия телескоп TESS, който разпознава обекти посредством метода на преноса. Сигналът за пренос съставлява поглъщане в кривата на светлината на звездата, дължащо се на прекосяването на огромен обект на нейния декор, който засенчва светлината. До момента са разпознати 6900 претенденти за екзопланети, като 398 от тях към този момент са доказани.

Планетарният темперамент на директния сигнал в TOI-5344 е доказан от наземни наблюдения, в това число фотометрия, висококонтрастна спекъл интерферометрия и измервания на радиалната скорост на звездата.

TOI-5344 b е към 10 пъти по-голяма и 135 пъти по-масивна от Земята, като плътността му е 0,8 грама на пространствен сантиметър. Орбиталният интервал е 3,8 дни, като планетата е отдалечена на 0,04 астрономически единици от своята звезда-майка.

Astronomers have discovered a new giant exoplanet orbiting an M-dwarf star using Transiting Exoplanet Survey Satellite.

The newly detected alien world, designated TOI-5344 b is similar in size and mass to Saturn.
— Mikko Tuomi (@mustapipa)
Учените класифицират планетата като екзосатурна. Тя е част от групата на гигантските екзопланети, обикалящи към М-джуджета, или GEMS (giant exoplanets around M-dwarf stars), от които към този момент са известни към 20. Те имат радиуси от 8-15 земни радиуса и са най-малко 80 пъти по-масивни от Земята.

Червеното джудже TOI-5344 се намира на към 444 светлинни години от Земята. Радиусът му е към 0,56 от радиуса на Слънцето, а масата му е 0,59 слънчеви маси. Възрастта на звездата е 7,1 милиарда години
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР