Астор – един от най-великите ни илюзионисти, никога повече няма

...
Астор – един от най-великите ни илюзионисти, никога повече няма
Коментари Харесай

Коварен рак уби Астор, магът издъхна в хоспис

Астор – един от най-великите ни илюзионисти, в никакъв случай повече няма да ни радва с фокусите си. Магът с голямата брада издъхна на 78 на 15 май, а във вторник беше поклонението пред тленните му остатъци. Факирът деец бе опят в арменската черква на Централните гробища.
 

Много тежки бяха за Астор последните месеци от живота му. Къщата му, където беше ресторантът му „ Магически спектакъл ” мина в непознати ръце, а славният магьосник се озова в приют. От няколко седмици той не вдигаше телефона си, което навеждаше на мисълта, че страда от здравословни проблеми.

„ Уикенд ” знае от сигурни източници, че магът фактически е бил доста зле в залеза на дните си. Той страдал от подъл рак на дебелото черво, който нямало по какъв начин да бъде оздравял. За похлупак най-после получил и инсулт, който напълно го съборил. Имал и признаци на изкуфялост, показали се след безразсъден битов случай – рухване по глава. На моменти бил тотално объркан.

Първите признаци за онкологично заболяване, се появиха още в края на 2020-а. По това време именитият факир стартира да страда по едно и също време и от запек, и от диария. Състоянието му го тревожеше мощно, той си даваше сметка, че му е нужна профилирана здравна помощ.

„ Проблемите с изхождането не трябва да се подценяват. Един ден не мога, а на идващия съм с разстройство. От стомаха ли е това, от дебело черво ли, не знам. Записал съм си час за доктор, с цел да види какво се случва с мен и да ми назначи терапия ”, показа тогава магът в прям диалог с наш кореспондент.

Астор е единственият европеец, печелил „ Оскар ” за магическо изкуство. С премията е отличен през 1981 година на феста на илюзионистите в Лас Вегас.Мнозина несъмнено си мислят, че арменецът получил наградата поради прословутия номер, с който си маха главата. Всъщност преди време той сграбчил журито с различен не по-малко комплициран фокус - вадел чаши с шампанс¬ко от въздуха.

Представянето му пред оценяващите почнало трагично. Още първоначално нашият маг изгубил вниманието на публи¬ката. Тогавашният илюзионист №1 на Съединените щати Ранди, който участвал в залата, също не му обръ¬щал никакво внимание. Американецът си приказвал със свои другари. Все отново Астор запазил хладнокръвие. Слязъл от сцената и отишъл при Ранди. Извадил вест¬ник и го накъсал. След това ежедневникът от¬ново се появил в ръцете му, само че този път цялостен. От него Астор извадил чаша с шам¬панско и я подал на сътрудника си. Публиката станала на крайници и почнала да ръкопляска.

В Съединени американски щати фамозният ни арменец работил 3 година В Лас Вегас хонорарът му стигал до $2000 на вечер. Със събраните пари Астор отворил ка¬фене „ Париж ”. Бизнесът обаче не потръгнал, за¬ведението погълнало всички спес¬тявания на факира. Но имало и нещо хубаво - банкрутът го вразумил да се върне у нас. „ Научих се да не се понечвам с ед¬на работа, в случай че не я разбирам ”, разказваше той приживе. Преди години Астор още веднъж се захвана с кръчмарство, само че този път на софийска територия. В столицата ни откри ресторант „ Магически спектакъл ”, който бързо се трансформира в обичано място на родните звезди.

За времето, в което гастролилал в чужбина, Астор впечатлил не една и две световноизвестни звезди. Най-незабравим за него обаче си оставаше казусът, когато шашнал именитата певица Бони Тейлър в сирийско шоу. „ Разпознах я измежду публиката, само че не ми беше комфортно да я нападам напряко. Зрителите можеха да си кажат: „ Я пък този тъпанар ”, пътуваше в спомените си арменецът. По думите му фамозната русокоска сама го предизвикала. Щом минал около нея, тя се навела и разтворила деколтето си. „ Бръкнах вътре да извадя монета, нямаше по какъв начин. Даже се позабавих малко да я диря. ” Преживяванията на ма¬гьосника с певицата не свършили до тук. На не¬го се паднала достойнството да я спа¬си от стотиците почитатели, обсадили хотела й. Измъкнал я дискретно от тълпата и я вкарал в постройката през задния вход.

Малцина са тези, които знаят същинското име на най-известния ни факир за последните десетилетия. А то е мъчно за изговаряне - Антраник Арабаджан. Фокусникът избрал късия си, гласовит и тайнствен псевдоним точно за да улесни почитателите си. Но дали псевдонимът му е толкоз тайнствен?

„ В началото на кариерата ми фенове ме попитаха какво е артистичното ми име. Все още нямах такова и за миг се тормозих. Вцепенението ми обаче продължи единствено няколко секунди, тъй като погледът ми попадна върху опаковка от ножчета за бръснене. Върху пликчето пишеше „ Астор ”, разправяше той.  Твърдеше, че за нищо на света не би издал технологията на своите фокуси. Дори да му предложили милиони долари и евро! „ Професионалният маг в никакъв случай не разкрива тайните си. Той употребява наивността на човек и неговото нехайство. Всички сме доста наив¬ни, в това число и аз ”, споделяше приживе.

Чудодеецът с над 16 хиляди представления по целия свят е роден на 18 ноември 1943 година в Шумен. Първият му допир с фокусите се случил около баба му, а на 12 година провел цирк в кварталния парк и посочил номерата, които е научил. На 18 самоукият илюзионист към този момент бил навлязъл надълбоко в дебрите на шоубизнеса. Работел в пътуваща натрупа, свирел на контрабас. В София съумял да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство Факира Мити и Мистер Сенко. Последният му станал обичан преподавател и години по-късно Астор купил къщата му, с цел да я трансформира в „ Магически спектакъл ”.

Професионалният път на славния арменец е цялостен с чудеса, само че не по-малко любопитен е интимният му живот. Магът изкарал първата си брачна нощ в спалния вагон на влака София - Русе. Купето било сантиментално място за целувки и обятия, само че тясно за вманиачен младоженчески секс. Затова надареният илюзионист на няколко пъти падал от кушетката. Факирът се срещнал с първата си брачна половинка в края на 1970-а. Двамата се срещнали за сефте в Русе, където арменецът изнасял вълшебен спектакли. По това време Пепа била манекенка. Дошла в крайдунавския град, с цел да се снима в някакъв рекламен азбучник. Илюзионистът я харесал в кафенето на хотела и й предложил компанията си. Тя нямала нищо срещу. Дни по-късно Астор изискал ръката на новата си позната в заведение. Докато отправял брачната оферта, й подарил красива златна пудриера-запалка. После пък завел бъдещата си младоженка в Шумен, с цел да я показа на родителите си.

Старите Арабаджиян одобрили избраничката на сина си. Нищо, че била разведена и имала щерка на 3 години. Сватбата се състояла в столицата 23 дни след първата среща на младоженците. За почерпката била определена механата на хотел „ София ”, а за кум – братът на Емил Димитров Юлиян (Митич-младши – б. р.). Астор купил златните брачни халки от „ Кореком ”. Заради мъжа си Пепа зарязала ревютата и станала негова партньорка в магическите спектакли . Двамата живели под един покрив до 1983-та, когато съдът им дал бракоразвод. Щом подписали документите за формалната си разлъка, някогашните към този момент съпрузи блъснали по едно уиски на сбогуване.

Дни преди скъсването с Пепа илюзионистът привикал 10-годишната им дъщеря на диалог. „ Майка ти е подала молба за бракоразвод. Можеш да отидеш при нея или да останеш при мен. Това ти ще решиш ”, декларирал факирът пред щерка си. „ Оставам при теб, баща ”, отсякла девойката. Години по-късно тя признала, че в оня интервал Астор бил за нея и майка, и татко, и другар. През 1983-та арменецът залюбил балерина. Харесал я, до момента в който търсел танцьорка за спектакъла във връзка 40-годишнината си. С Таня бил съкровен цели 8 години. За нея нееднократно е казвал, че е най-хубавият човек, който е срещал.

През новия век Арабаджиян държеше персоналния си живот като под цилиндър. Като същински експерт той скри от любопитните очи даже последната си женитба. Все отново медиите научиха за тържеството, въпреки и със забавяне. Астор надяна още веднъж брачната халка малко преди атентатите в Ню Йорк - на 2 септември 2001-ва, а негова брачна половинка тогава стана някогашната дизайнерка Деси. На купона по случай венчавката участваха единствено защити посетители. Каймакът на арменската общественост бе показан от петролния необут Бедо Доганян и щангиста Нораир Нурикян. Лица от политическия хайлайф също не липсваха. Астор постоянно правел вълшебства за последната си публична половинка . Веднъж даже метнал паве по жена си – било от дунапрен, само че изглеждало като същинско.

Най-първата огромна обич на факира е известната ни естрадна изпълнителка Мими Иванова. В средата на 60-те години тя таман пробивала като певица. Била единствено на 19 и дружно с мага работела в хитови шоупрограми. Астор имал чувството, че ориста го е срещнала с рядко надарена и сериозна госпожица. След 3 години обич с нея ревността му обаче ги разделила. През лятото на 1969-а той правел фокуси в курорта Златни пясъци, а Мими пеела на Слънчев бряг. Арменецът не издържал дълго без обичаната си, качил се на рейса и тръгнал да я търси. По пътя обаче почнали да го глождят думите на негов другар: „ Тя те изостави, а ти търчиш да я гониш. Бъди мъж! ”.  Измъчван от съмнения, илюзионистът помолил водача на автобуса да спре. Слязъл и се върнал пешком в Слънчев бряг. По-късно научил, че Мими го е чакала с неспокойствие да се появи при нея. Тормозела се за какво не идва и подскачала от неспокойствие всякога, щом зърнела мъж с брада.

В залеза на живота си Астор ергенуваше, само че самотните нощи несъмнено не му се нравеха. Той искаше да си откри гадже и даже действаше по въпроса. „ Нямам никаква работа в резултат на рестрикциите, наложени поради КОВИД-19. Възнамерявах да направя фестивал, само че е невероятно при растеж на инфектираните с ковид. Дори не ще мога да чествам рождения си ден на 18 ноември уместно - най-вече да събера няколко индивида у дома. Крайно време е да си имам житейска партньорка, та да не бактисвам ”, показа ни магът предходната есен. Малко преди диалога си с „ Уикенд ” той пил кафе с колежки и ги попитал дали не познават някоя добра женица, склонна да му пристане.

В редене на пасианси прекарваше огромна част от дните си Астор в пандемията. По играта с карти славният илюзионист се запалил още като невръстно хлапе. „ Бях на 6 години, когато гледах по какъв начин дядо реди асата, дамите и валетата. След като усвоих тънкостите на въпросното развлечение, започнах да го упражнявам и аз. По няколко часа дневно върша това. Вкъщи си имам стотици тестета. ”

Последните му думи пред „ Уикенд ”: Ще мога ли отново да си карам колата?

Репортер на „ Уикенд ” се чу за последно с Астор при започване на март. Тогава магът се чудеше дали в миналото отново ще може да кара кола. Легендарният факир не бе сядал зад кормилото от 2 години, само че не губеше вяра, че с края на пандемията това ще се промени. През февруари обаче стартира войната в Украйна, а след това Западът наложи наказания на страната агресор Русия и стана невероятно цените на горивата да се задържат на търпими нива. „ Доскоро смятах, че обстановката в света ще се възстановява, когато коронавирусът престане да е
опасност за човечеството. Да, но не, към този момент не съм подобен оптимист. Москва атакува Киев и всичко занапред ще става скъпо и прескъпо. Дали ще имаме пари, с цел да си пълним резервоарите на колите? Едва ли ”, показа ни топ илюзионистът. И добави, че единственото му забавление в последно време било да извежда на разходки обичаното си куче.

Събираше пари за черни дни

Астор не харчеше цялата си пенсия, гледаше всеки месец да икономисва по нещо от нея. Илюзионист №1 на България имаше упоритостта да събере прилична сума, с която да си оказва помощ във времето, когато няма да може да работи.

„ Правя си сметка, редуцирал съм си разноските. Искам да имам личен фонд за черни дни, тъй като човек не знае, какви изненади ще му сервира ориста. От години не съм ходил на море, освен тъй като не обичам да плажувам, а и по финансови аргументи. Просто не мога да си разреша да върша разходи за курортуване ”, показа пред „ Уикенд ” магът предходната есен. И добави, че получава не минимална, а лична пенсия за заслуги към изкуството.

Отказваше да се имунизира

Астор отхвърляше да се имунизира против Ковид-19. Легендарният илюзионист бе безжалостен съперник на имунизациите, знае „ Уикенд ” от диалозите си с него.

„ Никога не ми е слагана ваксина, а и отсега нататък не считам да разрешавам. Всеки има право на избор дали да го инжектират или не. Аз съм от тези, които не желаят ”, споделял ни е магът. В пандемията той беше лимитирал обществените си контакти, с другари се събираше единствено по няколко пъти в годината.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР