Асоциацията на европейските дистрибутори на лекарства (ADEM) оспорва мярката, предложена

...
Асоциацията на европейските дистрибутори на лекарства (ADEM) оспорва мярката, предложена
Коментари Харесай

Румъния реши да спре износа на някои лекарства и получи критики

Асоциацията на европейските дистрибутори на медикаменти (ADEM) оспорва мярката, препоръчана от Министерството на здравеопазването на Румъния за краткотрайно прекъсване за период от 6 месеца на износа някои перорални антибиотици и антипиретици, съобщи Аджерпрес.

В подтекста на възходящото разпространяване на респираторния синцитиален вирус (RSV) в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство и епидемиологичната обстановка в Румъния Здравното министерство на страната разгласява плана на заповед за одобряване на листата на антибиотичните медикаменти и антипиретиците за перорално приложение, чието разпространяване отвън територията на Румъния краткотрайно се прекратява за период от 6 месеца.

Последва остра реакция от страна на ADEM, която разгласява на страницата си позиция по тематиката.

„ Смятаме, че мярката за прекъсване на износа е непотребна и неоправдана и основава ненужни разтърсвания на единния европейски пазар. Не разбираме тази мярка, не сме съгласни с нея и бихме желали да получим някои уточнения по този въпрос “, споделят от ADEM.

Според асоциацията мярката не взема решение към този момент известните проблеми на лекарствоснабдяването в Румъния, които предизвикват дефицит и засягат производителите и бюджетите за медикаменти. Сред тези проблеми ADEM показва аргументи, свързани с производството, огромно търсене и ползване, закъснения в доставките или липса на първични материали и, най-много аргументи от търговски темперамент, подбудени от повишението на цените на комуналните услуги на фона на енергийната рецесия, което води до повишението на цените на всички съставни елементи по цялата индустриална верига.

„ Румъния е преди всичко в Европа по ползване на антибиотици, с извънредно високо равнище на бактериална устойчивост. През последните10 години не беше допустимо да се подхващат ограничения за ограничение на несъразмерната консумация на антибиотици, нито при амбулаторни пациенти, нито за болнично лекуване. Генеричните медикаменти, налични за така и така бедното население заради доста високата инфлация, се изтеглят непрекъснато от Румъния. Това са действителни и ефикасни решения, за които не е помислено. В същото време обаче управляващите са прекомерно загрижени за прекъсването на износа, което нямаше да бъде проблем от първостепенно значение, в случай че главните и същински значими механизми на фармацевтичния пазар бяха контролирани ", се споделя още в позицията на европейските дистрибутори.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР