Асфалтовата настилка в Стария Несебър ще бъде премахната, където я

...
Асфалтовата настилка в Стария Несебър ще бъде премахната, където я
Коментари Харесай

Махат асфалта в Стария Несебър, връщат автентичната настилка

Асфалтовата настилка в Стария Несебър ще бъде отстранена, където я има, с цел да се възвърне достоверният калдъръм. Това е рекомендацията в последния отчет на ЮНЕСКО. Пред камерата на Българска национална телевизия кметът Николай Димитров даде обещание да върне паветата по улиците. Градът става едно от местата, приети за част от международното културно завещание през декември 1983 година с помощта на една млада тогава археоложка – Жана Чимбулева. Тя стои в основата на това влиятелно отличие. Чамбулева изследва града под и над водата и още като студентка открива в града златно находище. Заслугите й са доста. Всяка нейна находка е забележителна.

Сбъднала първата си фантазия да учи история, с цел да резервира паметниците на своя град, тя взема решение да извърши и втората – градът й да стане знаменит. Жана Чимбулева е основател на Археологическия музей. От първата копка до откриването му минали седем години, само че тя не се отказала. Експозицията и до през днешния ден е такава, каквато тя я е подредила. Нейна е заслугата за опазване на известните несебърски икони. Работила е дълго, с цел да бъде непокътнат остарелият град.

Сегашният аспект на града обаче поражда опасения, че този статут може да му бъде лишен, защото улиците и площадите на града са заети от сергии и други комерсиални атрибути, които скапват достоверния му тип. /БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР