асега е планирано новата учебна година да започне присъствено за

...
асега е планирано новата учебна година да започне присъствено за
Коментари Харесай

Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено за учениците от цялата страна

асега е планувано новата образователна година да стартира присъствено за учениците от цялата страна. Министърът на образованието Красимир Вълчев означи на брифинг обаче, че не изключва вид до началото ѝ да има промени, защото обстановката в страната е динамична.

„ С огромна доза убеденост можем да предвиждаме, че епидемиологичната обстановка ще продължи 10-12 месеца, през цялата образователна година. Ние, като родителите, би трябвало да намерим метод просветителната система да работи”, съобщи Вълчев.

Той увери, че крайните модели на отдалеченост не могат да продължат, за това се търсят вероятни разновидности. В другите страни има две тактики. Една от тях е хибридното образование, само че от МОН са се отказали от сходна, защото тя би били сложни за осъществяване и осъществяване.

„ Избрахме комбиниране от две тактики. Моделът е основан на превключване. Училищата ще са подготвени за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато стартират грипните епидемии”, изясни министърът.

Училищата ще получат указания за деяние, ако бъде открит инфектиран с COVID-19 възпитаник или преподавател. Директорите ще имат и лист от наложителни правила за стерилизация и отдалеченост. Този лист ще бъде оповестен на уеб страницата на МОН. Ще могат да се оферират и ограничения от учебните заведения.



Някои учебни заведения към този момент оповестиха, че ще работят по график, в който другите класове стартират часовете по друго време и по този начин ще се разминават в междучасията.

„ Няма подозрение, че годината ще бъда сложна. Имаме огромно предизвикателство - да опазим здравето на децата. Ако оставим учебните заведения затворени рискуваме да има повече отрицателни последствия за децата, в сравнение с тези, които може да аргументи пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, разгласи министър Вълчев.

„ Когато има дете със признаци, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват неотложно родителите, които имат отговорността да го заведат на доктор. При случай на инфектиран възпитаник или преподавател, неотложно ще се уведомява и РЗИ”, обясни още той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР