Арвинд Кришна, главен изпълнителен директор на IBM, има някои мисли

...
Арвинд Кришна, главен изпълнителен директор на IBM, има някои мисли
Коментари Харесай

Ето как да защитите кариерата си в света на изкуствения интелект според изпълнителния директор на IBM

Арвинд Кришна, основен изпълнителен шеф на IBM, има някои мисли за експертите, които се тормозят какво значи ИИ за техния професионален живот. Развитието на умения за сериозно мислене е ключът към бъдещата отбрана на вашата кариера против ИИ.

Това разкри той в изявление за лондонския Sunday Times.

Кришна поучава проучването на предмети, които ще оказват помощ на хората да се приспособяват към изменящите се, непредсказуеми условия. Такива са логика на психиката, инженерство, история. Според него те всички ни учат навръх това.

61-годишният мъж, който е прекарал цялата си кариера в IBM, не счита, че изкуственият разсъдък ще има толкоз огромно въздействие, колкото се притесняват някои.

Той предвижда, че единствено 6% от работната мощ е в риск да бъде сменена от ИИ.

Сега, след пет години, желаете да кажете, че не можем да преквалифицираме 6 % от работещите? Имаме потребност от повече хора в опазването на здравето, грижите за възрастни хора, образованието на деца, ИТ и киберпространството. Това търсене надалеч надвишава 6%.

През май IBM спря наемането за 7800 работни места, които биха могли да бъдат сменени от ИИ.

Работните места са най-вече функции, които не са ориентирани към клиентите, а в отдели като тези за човешките запаси. Сегашният личен състав няма да бъде уволнен, само че Кришна сподели пред Bloomberg, че има вяра, че 30% от хората в отдела ще бъдат сменени от ИИ и автоматизация през идващите пет години.

Все още няма изясненост по какъв начин работните места ще бъдат наранени от необятното приемане на ИИ.

Мнозина се притесняват, че ИИ ще ги размени на работното място. Анализаторите от Goldman Sachs предвидиха, че в случай че AI оправдае обещаните си благоприятни условия, това ще засегне 300 милиона работни места на цялостен работен ден.

Но други го виждат като огромен нов софтуерен скок напред и инструмент за нововъведения, който ще генерира повече работни места.

Goldman Sachs откри, че AI може да увеличи световния Брутният вътрешен продукт със 7% за интервал от 10 години.

Докато изпълнителният шеф на IBM не се тормози от опасността за работните места, Кришна сподели пред Sunday Times, че други страхове към ИИ са по-основателни.

Националната сигурност – „ хора, злоупотребяващи с ИИ за тероризъм, офанзиви против инфраструктура, хакерски атаки “. Както и дезинформацията, употребена за интервенция в демокрацията. Това са двете най-големи закани съгласно него.

Не ставам параноичен, само че считам, че доста от тези страхове са основателни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР