Армения и Азербайджан ще проведат нов кръг от преговори във

...
Армения и Азербайджан ще проведат нов кръг от преговори във
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан започват преговори във Вашингтон

Армения и Азербайджан ще проведат нов кръг от договаряния във Вашингтон в неделя, с цел да се опитат да възстановяват връзките, сподели в събота представителят на външното министерство на Армения, представен от Ройтерс.

Напрежението още веднъж нараства между двете страни поради противоречивия район Нагорни Карабах, където руски мироопазващи сили бяха ситуирани през 2020 година, с цел да сложат завършек на късата двумесечна война - втората, която Армения и Азербайджан водиха война за анклава след разпадането на Съветския съюз през 1991 година

Планинският район е интернационално приет като част от Азербайджан, само че е обитаем най-вече с етнически арменци.

" От 30 април министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян ще бъде във Вашингтон на работно посещаване. Насрочен е идващият кръг от полемики по съглашението за нормализиране на връзките сред Армения и Азербайджан ", сподели представителят Ани Бадалян на нейната публична страница във " Facebook ". Засега обаче новината не е доказана от азербайджанската страна.

Въпреки години на опити за ходатайство на разнообразни страни сред тях, Армения и Азербайджан към момента не са постигнали спокойно съглашение, което да уреди нерешените въпроси като демаркацията на границите и връщането на военнопленниците.

Азербайджан сътвори нов контролно-пропускателен пункт миналата неделя по пътя за Карабах в така наречен Лачински кулоар - ход, който Армения назова жестоко нарушаване на примирието от 2020 година Именно Лачинският кулоар остана единствената пътна връзка на Армения с окупирания Нагорни Карабах.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР