Аржентина и Международният валутен фонд (МВФ) финализираха споразумение, което представлява

...
Аржентина и Международният валутен фонд (МВФ) финализираха споразумение, което представлява
Коментари Харесай

МВФ дава близо $5 милиарда за икономиката на Аржентина

Аржентина и Международният валутен фонд (МВФ) завършиха съглашение, което съставлява значима стъпка в проекта за преструктуриране на дълга на изпадналата в усложнение южноамериканска страна.

В опит да се оправи с тежките стопански провокации, произлизащи от десетилетия на неприятно финансово ръководство и дълг, Аржентина, третата по величина стопанска система в Латинска Америка, ще получи $4.7 милиарда.

Страната се бори със зашеметяващи стопански проблеми, в това число с инфлация, надхвърляща 160% на годишна база, и с 40% от популацията, живеещо в беднотия. В изказване от сряда МВФ удостовери, че е реализиран консенсус за използването на набор от политики, ориентирани към възобновяване на макроикономическата непоклатимост и пренастройване на съществуващата стратегия.

Хавиер Милей, новоизбраният президент на Аржентина, който встъпи в служба през декември в изискванията на дълбока обществена, икономическа и финансова рецесия, сполучливо съживи избавителния пакет на стойност $44 милиарда, иницииран взаимно с МВФ още през 2018 година

Предстои съглашението да бъде утвърдено от изпълнителния съвет на световния заемодател, което се чака да стане през идващите седмици. Министърът на стопанската система Луис Капуто посочи, че това не е ново съглашение, а по-скоро продължение на полемиките, като акцентира готовността на МВФ да изследва опциите за в допълнение финансиране и нова дългова стратегия.

Президентът Милей, прочут със своята либертарианска позиция, предприе смели стъпки за справяне с икономическата рецесия, в това число доста редуциране на обществените разноски и по-широки стопански промени. Неговият законодателен пакет, показан на Конгреса, има за цел да приватизира повече от 40 обществени компании и да наложи ограничавания на правото на събрания и демонстрации.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР