ържавите по света постепенно започват да въвеждат т.нар. дигитален данък.

...
ържавите по света постепенно започват да въвеждат т.нар. дигитален данък.
Коментари Харесай

ИТ гигантите вдигат таксите заради дигиталния данък

ържавите по света последователно стартират да вкарват така наречен цифров налог. Това е спомагателен налог върху цифровите услуги на ИТ колосите. Той набира известност в Европа, тъй като от години европейските страни подлагат на критика ИТ колосите, че прибягват до разнообразни похвати, с цел да заплащат по-ниски налози отвън Съединени американски щати.

Затова страни като Англия и Франция към този момент вкараха сходен налог, а други го обмислят. Той е ориентиран към огромните ИТ компании, като няколко критерия дефинират коя компания би трябвало да го заплаща. Във Англия да вземем за пример спомагателният налог е 2% от всеки доход от търсачки, обществени мрежи и онлайн магазини, като важи за компании, които генерират по-голям от избрания оборот.

Резултатът обаче е, че ИТ колосите просто покачват таксите си с 2%, с цел да компенсират разликата. Това към този момент са създали Apple, Гугъл и Amazon във Англия, събщава The Verge.

"Обикновено сходни нараствания на разноските се понасят от клиентите и като другите компании, които са наранени от този налог, ние ще прибавим таксата в нашите фактури от ноември ", разяснява представител на Гугъл за Англия пред в. Guardian. Допълнителният налог ще засегне и фирмите, които популяризират в платформите на Гугъл.

Amazon също усилва таксите си с 2% освен това още от този месец. Това ще засегне фирмите във Англия, които употребяват платформата на Amazon, с цел да продават артикули и услуги.

Идеята за цифровия налог не е нова. В своя оригинал, трябваше да се вкара обединен световен цифров налог, само че договарянията се разпаднаха. Затова страните започнаха сами да го вкарват с разнообразни условия и стойности Подобен танък има още и в Италия и Турция. В Турция да вземем за пример Apple е вдигнала цените в онлайн магазина си за крайни клиенти със 7,5%.

ИТ фирмите имат сходна позиция. Пред Guardian Гугъл приканва държавните управления да работят за промяна на интернационалната данъчна система, а не да внедряват такси независимо. Пред BusinessInsider и Apple споделя, че "като доста други " приканва държавните управления за световно съглашение, "за да могат разпоредбите да са единни измежду страните и да са по-ясни и почтени за бизнеса ". За в този момент обаче не наподобява, че това ще се случи, изключително откакто Съединени американски щати са срещу концепцията за подобен налог.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР