Археолози разбраха за неизвестна досега част от Пътя на коприната

...
Археолози разбраха за неизвестна досега част от Пътя на коприната
Коментари Харесай

Откриха неизвестна част от Пътя на коприната

Археолози схванаха за незнайна до момента част от Пътя на коприната – най-важната комерсиална артерия, съединявала до XV век изтока и запада на Евразия. Установено е, че един от маршрутите на пътя е водел от Китай към Тибет, оповестяват Live Science и Lenta.ru.

През 2005 година в префектура Нгари (Тибетски самостоятелен район) монасите са разкрили гробница на възраст 1800 години. Разкопките там почнали през 2012 година и археолозите незабавно обърнали внимание на изобилието от типично китайски артикули в гроба.

Учените разкрили свитъци коприна с китайски писмени знаци, златна маска, глинени и бронзови съдове. Освен това били открити остатъци от пъпки от чаен шубрак.

Scientific Reports

Обикновено се счита, че първият чай се е появил в Тибет през VII век, само че чаят в нгаринската гробница се отнася към II–III век. За да уточнят тези хронологични рамки, археоботаникът Хуюан Лу (Houyuan Lu) и сътрудниците му провели химичен разбор на откритите чаени пъпки.

Установено е, че по конструкция чаят е по-близък до този, който е открит в гробницата на император от династията Хан (II век пр.н.е.) – родословието на този вид е проследено до провинция Юнан.

По-ранните контакти сред Тибет и Китай сочат за слабоизучени сектори от Пътя на коприната, преминаващи през Хималаите. В античния свят планините са били не затруднение, а проводници за търговията, технологиите и културата, означават учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР