Аргинин представлява ценна аминокиселина, която организмът може да синтезира самостоятелно.

...
Аргинин представлява ценна аминокиселина, която организмът може да синтезира самостоятелно.
Коментари Харесай

Аргинин

Аргинин съставлява скъпа аминокиселина, която организмът може да синтезира независимо. Тя съществува в организма в свободно положение или влиза в състава на редица белтъци.

Аргинин е една от 20-те най-често срещани в природата аминокиселини. За пръв аргининът е изолиран през 1886 година от швейцарския химик Ернст Шулце.

Ползи от аргинин

Аргининът е нужен за осъществяването на редица физиологични процеси. Тези процеси включват секрецията на хормони /най-вече на хормон на растежа/, отбраната на имунната система и отстраняването на токсични боклуци от тялото. Аргининът има положителни антиоксидантни свойства, които се показват в намаляването на оксидативния стрес.

Аргининът се явява предвестител на азотния оксид /който от своя страна провокира уголемение на кръвните клетки/, заради което доста постоянно се употребява за възстановяване и укрепване на половите функционалности.

Аргининът е нужен на всички възрастови групи. От него най-много се нуждаят децата и подрастващите, спортистите и хората, които се пробват да отслабнат, както и най-възрастните. За децата той е доста значим за развиването и отбраната на имунната система.

 Аргинин

Хората, които страдат от травми, също имат изгода от аргинина, тъй като потребността от него се усилва при възобновяване от разнообразни телесни повреди.

Аргининът работи съдоразширяващо на кръвоносните съдове, като по този метод усилва притока на кръв към дадени елементи на тялото. Той има редица изгоди за интензивно спортуващите лица.

Аргинин укрепва имунната система, позволявайки на спортистите да упражняват по-усилено и в това време да заобикалят неприятните последствия от претоварването.

Някои изследвания настояват, че аргининът понижава високото кръвно налягане при дами, които страдат от прееклампсия. Той може да се ползва и за лекуване на артрити. Основателна причина за това изказване е, че аргининът е значим съставен елемент в построяването на колагена, които дружно с еластина построяват съединителната тъкан.

Друго изказване е, че аргинин се бори с онкологични болести. Това му деяние се дължи на провокираното от аминокиселината разгръщане на тимуса, който създава в допълнение количество характерни кафези, борещи се с раковите кафези.

Много постоянно аргинин се предлага като лечебно средство в битката против чернодробната дисфункция. Той може да се употребява и като хранителна добавка при мастна недъгавост на черния дроб и чернодробна цироза.

Много са изследванията, които показват благотворното деяние на аргинина върху организма, запазвайки го млад. Това свойство се дължи на стимулиращото деяние на аргинина върху растежния хормон.

 Фъстъци

Аргининът спомага за по-дългото опазване на жизнеността и работоспособността. Неслучайно аргининът е прочут като аминокиселината на безконечната младост.

Аргининът усъвършенства мозъчната функционалност. Той подкрепя активността на мозъка и усилва скоростта на преправка на информацията.

Аргининът понижава телесните мазнини, пречейки на усвояването им от храната. Допълнително взе участие в разграждането им по време на подготовка.

Източници на аргинин

Основните естествени източници на аргинин са любеница, грах, спанак, пилешко и свинско месо, пълнозърнестите храни, съвсем всички типове ядки. Най-голямо количество аргинин има във фъстъците.

Недостиг на аргинин

Симптомите при дефицит на аргинин в тялото включват мъчно зарастване на раните, запек, мускулна уязвимост, мастни натрупвания по черния дроб, косопад, кожни обриви, нарушавания в глюкозния толеранс.

Вреди от аргинин

Хората, които страдат от сърдечни проблеми и душевен болести, би трябвало да се съветват с доктор преди да стартират да одобряват добавки с аргинин. При предозиране с аргинин се следят гадене, диария и изнемощялост.

Не е открита универсална доза. През първата седмица би трябвало да се приема дребна доза. С течение на времето се открива оптималната самостоятелна доза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР