Арбитражното дело на криптобанката“ Nexo срещу българската държава, прокуратурата и

...
Арбитражното дело на криптобанката“ Nexo срещу българската държава, прокуратурата и
Коментари Харесай

Nexo съди България за над 3 млрд. долара

Арбитражното дело на „ криптобанката “ Nexo против българската страна, прокуратурата и Министерството на финансите е за над 3 милиарда $. Това разгласи публично компанията, в която съсобственик е някогашният народен представител от „ Реформаторския блок “ Антони Тренчев. От там акцентират, че акцията на държавните органи е провалила проектите ѝ за листване на американската фондова борса и за спонсорска договорка във футбола.

Размерът на арбитражния иск се дефинира от забележителните материални и репутационни вреди, резултат от дейностите на държавните органи по време на към този момент прекратеното, репресивно следствие против компанията, нейните чиновници и ръководители “, показват от Nexo в изказване.

Nexo AG, швейцарско поделение на основаната на Каймановите острови Nexo Capital, твърди, че следствието е уязвило репутацията ѝ и е унищожило цената за акционерите, излиза наяве от документ, подаден в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка.

Новината за делото оповестиха първо от „ Бърд “, само че информацията за финансовия размер на заведения иск излиза през днешния ден.

Тренчев заплаши българската страна със съд още с първото си обществено изявление след стартиралото следствие против компанията. Тогава той разяснява, че репутационните вреди от дейностите на прокуратурата се правят оценка на над 1 милиарда $. Година по-късно отправената опасност е към този момент задействана, а финансовите искания на Nexo са още по-големи.

Припомняме, че предишния януари полиция, жандармерия и ДАНС влязоха в офисите на Nexo в границите на показна и шумна акция. В дните по-късно излязоха детайлности за „ неповторимото в международен мащаб “ – по думите на българската прокуратура – следствие. Водено към момента от Иван Гешев, държавното обвиняване се похвали, че работи взаимно с интернационалните сътрудници и Интерпол.

Основателите и някои висши мениджъри в Nexo бяха упрекнати за пране на пари и осъществяване на данъчни и компютърни измами, в това число за даване на банкова активност без нужния лиценз. Посочени бяха даже следи към терористичната група „ Хамас “.

11 месеца по-късно прокуратурата разгласи, че не е разкрила доказателства за осъществени закононарушения и е прекратила наказателното произвеждане по „ случая Nexo “.
Прокуратурата безславно приключи следствието против NexoДелото Nexo vs. България
Арбитражният иск е импортиран на 18 януари 2024 година в секретариата на Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, според интернационалните спогодби за отбрана на вложенията.

Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от американската адвокатска фирма Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

След като проучихме случая в дълбочина, имаме вяра в силата и бъдещия триумф на желае на Nexo “, разяснява Матю Оресман, ръководещ съучастник на лондонския офис на Pillsbury LLP.

Директните последици от офанзивата на органите на страната предизвикаха „ колосални вреди върху активността и интернационалната известност на Nexo “, споделят от компанията. „ Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в огромни размери, а обилни бизнес благоприятни условия в световен мащаб пропаднаха. “

От Nexo настояват, че вследствие на наказателната акция е спряна взаимната работа на компанията с три от най-големите американски капиталови банки по първичното обществено предложение на акциите на сдружението на знакова фондова борса в Съединени американски щати.

Оценката на Nexo, дадена от тези банки тогава, е сред 8 и 12 милиарда щатски $ “, показват още от криптокомпанията.

Дава се образец и с неуспеха на „ подписването на дълготрайно съдействие на Nexo с един от най-популярните европейски футболни клубове “. Изтъква се също „ опетненото име и известност на Nexo и на чиновниците ѝ “.

Въпреки изброените репутационни вреди и пропуснати изгоди компанията акцентира, че е съумяла да запази бизнеса си.

Припомняме, че учредената през 2018 година от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев Nexo се разви стремително единствено за няколко години на фона на взрива на криптовалутите. Бизнесът им съумя да се трансформира в един от най-успешните на световно равнище в областта на криптокредитирането. През последните години обаче регулаторите започнаха да се вглеждат по-задълбочено в бранша и да подхващат дейности по стягане на контрола.

През 2022 година осем американски щатски регулаторни органа повдигнаха обвинявания на Nexo Group за хипотетични нарушавания. Причината за дейностите им бе артикул, който се оказва, че носи лихви на клиентите и на процедура извършва ролята на скъпи бумаги, само че все пак не е бил регистриран като подобен.

Nexo последователно приключи активността на своите артикули и услуги в Съединени американски щати предходната година и се съгласи да заплати 45 млн. $ за споразумяване на обвиняванията на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища в страната и щатските регулаторни органи, че не е съумяла да записва своя артикул за кредитиране на криптоактиви.

Nexo дава обещание да подари до 20% от полученото обезщетение за детско опазване на здравето и обучение.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР