Apple се сблъсква с редица проблеми в Китай, като геополитическите

...
Apple се сблъсква с редица проблеми в Китай, като геополитическите
Коментари Харесай

Пробивът на Huawei в областта на чиповете – нова заплаха за Apple в Китай и въпроси към Вашингтон?

Apple се сблъсква с редица проблеми в Китай, като геополитическите опасности нарастват, а стопанската система към момента не се развива по този начин, както мнозина се надяват, само че съгласно анализаторите най-голямото предизвикателство може да бъде възраждащата се Huawei след хипотетичния огромен пробив в региона на полупроводниците, който се оказа в прорез със глобите на Съединени американски щати.

Последният чип Kirin 9000S (7 nm) употребен в най-новите смарт телефони на компанията (Mate 60, Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+ и Mate X5), създаден от най-големия китайски производител на полупроводници SMIC провокира безпокойствие във Вашингтон и повдигна въпроси за това по какъв начин е било допустимо да бъде създаден без компанията да има достъп до сериозни технологии.

Но също по този начин се ревизира дали процесът, който се употребява за производството на тези нови чипове е задоволително ефикасен в огромен мащаб, с цел да успее да върн Huawei в играта.

Какво се случваше с Huawei до момента?

От години Съединени американски щати настояват, че Huawei съставлява риск за националната сигурност заради хипотетични връзки с Китайската комунистическа партия и военните на страната. Huawei неведнъж е отричала съществуването на сходен риск.

От 2019 година държавното управление на Съединени американски щати, под председателството на Доналд Тръмп вкара редица наказания, които „ отрязаха “ Huawei от основни технологии, в това число 5G чипове, програмен продукт на Гугъл и водещия му мобилен процесор, които му помогнаха да се издигне до най-големия производител на смарт телефони в света.

Тези ограничавания на Съединени американски щати съвсем унищожиха бизнеса със смарт телефони на Huawei.

Какво значение има новия чип на Huawei?

Наред с Apple и Samsung, Huawei е една от дребното компании, които са създали собствен личен процесор за смарт телефони. Това е направено посредством подразделението HiSilicon на китайската компания.

Чипът обаче се произвеждаше от TSMC, само че рестриктивните мерки за експорт на Съединени американски щати на процедура не разрешиха на Huawei да употребява американска технология по време на процеса на произвеждане, което означаваше, че китайската компания към този момент не може да получава чиповете си от TSMC.

Няма китайска компания, която да може да прави това, което прави TSMC. Ето за какво в политическия и софтуерния свят бяха изпратени шокови талази, когато Huawei тихомълком пусна Mate 60 Pro в Китай предишния месец, като анализът сподели, че вътре в смарт телефона има чип, създаден от SMIC.

Заедно с Huawei, SMIC е в черния търговски лист на Съединени американски щати. На сдруженията от този лист се не разрешава да купуват американски технологии. В същото време технологията на SMIC се преглежда като потомство, което изостава от такива като на TSMC.

И по този начин, по какъв начин този пробив се случи при големия брой наказания, наложени както на Huawei, по този начин и на SMIC?

Какво се знае за чипа на Huawei?

Чипът се назовава Kirin 9000S, който съчетава процесор и съставни елементи за това, което наподобява е 5G съгласуваност. 5G се отнася до актуалното най-модерно потомство мобилен интернет, което предлага супербързи скорости. Huawei не е удостоверила, че телефонът поддържа 5G, само че прегледите демонстрираха, че устройството е способно да доближи скорости на евакуиране, свързани с 5G.

Чипът е създаден по 7-нанометров софтуерен развой от SMIC, най-големия китайски производител на чипове.

„ Нанометър “ се отнася до размера на всеки обособен транзистор в чипа. Колкото по-малък е транзисторът, толкоз повече от тях могат да бъдат ситуирани на един полупроводник (чип). Обикновено намаляването на размера на нанометъра води до по-мощни и ефикасни чипове.

Процесът 7 nm се преглежда като извънредно напреднал в света на полупроводниците, макар че не е най-новата технология.

Години наред SMIC се бореше да създава 7 nm чипове. Това частично се дължи на обстоятелството, че тя не можеше да се снабди с доста скъпа машина, наречена „ Машина за рискова ултравиолетова литография (EUV) “. Тя се създава от холандската компания ASML, само че държавното управление на страната е лимитирало опцията на компанията да изпраща тези машини в Китай.

Мнозина смятаха, че това ще попречва способността на SMIC да създава усъвършенствани чипове, само че наподобява, че тя е съумяла да го направи и без тази машина.

От софтуерна позиция е значимо, че SMIC е съумяла да създаде чипове по 7 nm развой без EUV машините на ASML и това е основен миг. Макар SMIC да е в положение да основава 7 nm чипове, не е ясно какъв брой дейно, рентабилно и стабилно е това в по-голям мащаб. Внимателно следен индикатор е „ добивът “ – броят на чиповете, създадени от избрана силициева поставка.

Ако добивът на даден производител на чипове е невисок, то процесът не се смята за ефикасен и може да бъде безценен. Въпреки че добивът по 7 nm развой на SMIC за чипове на Huawei не е прочут, той „ евентуално е невисок “.

На този момента не остава нищо друго с изключение на да се изчака, с цел да се види дали SMIC може да създаде нужния брой чипове на Huawei в печеливш мащаб.

Какво може да направи Съединени американски щати по въпроса?

Технологичният прогрес на Huawei, SMIC и Китай сигурно е разтревожил Вашингтон. Министерството на търговията на Съединени американски щати направи изказване този месец, в което се споделя, че е в развой на търсене на повече информация за чипа на Huawei.

Производственият развой на SMIC също по този начин разкри някои от слабостите в тактиката на Съединени американски щати за ограничение на износа, което може да докара до спомагателни ограничавания.

Вашингтон може да прегледа други области на процеса на планиране и произвеждане на чипове, с цел да вкара спомагателни ограничавания.

Проблемите на Apple в Китай се усилват с чипа на Huawei

Този месец Wall Street Journal заяви, че на чиновниците на китайското държавно управление е било неразрешено да употребяват iPhone и други задгранични маркови смарт телефони за работа и даже им е било неразрешено да ги внасят в офисите си.

Миналата седмица Министерството на външните работи на Китай съобщи, че няма никакви разпореждания, които да не разрешават закупуването и потреблението на задгранични смарт телефони.

Тъй като геополитическото напрежение сред Съединени американски щати и Китай продължава да бълбука под повърхността, може би точно евентуалното възобновление на Huawei съставлява най-голямата опасност за Apple.

„ Очаква се Huawei да съставлява по-голямо предизвикателство за Apple в Китай, в сравнение с геополитическият въпрос. Това е по този начин, тъй като Huawei освен има същия имидж на премиум марка като Apple, само че и е национална горделивост в Китай. “

казва Уил Уонг, старши управител изследвания в IDC, пред CNBC

Apple се възприема като производител на смарт телефони от висок клас, а Huawei от години се конкурира директно с американската компания в Китай. Продажбите на Huawei обаче паднаха внезапно, когато тя не можа да оборудва смарт телефоните си с 5G технология и най-новите чипове.

Всяко възобновление в тази област, какъвто наподобява е казусът с Mate 60 Pro може да направи новите смарт телефони на Huawei още веднъж привлекателна алтернатива за китайските купувачи.

„ Най-голямата опасност от страна на Huawei е нейното непрестанно развиване в региона на технологиите, освен при чиповете, само че и при новите форм-фактори като сгъваемите смарт телефони. “

добави Уонг
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР