Апаратите EAST задържат ултра-сгорещени потоци от водородна плазма(снимка: Xinhua/Huang Bohan) Китайският

...
Апаратите EAST задържат ултра-сгорещени потоци от водородна плазма(снимка: Xinhua/Huang Bohan)
Китайският
Коментари Харесай

Китай с нов рекорд за ядрен синтез с „изкуствено слънце”


Апаратите EAST задържат ултра-сгорещени потоци от атомна плазма
(снимка: Xinhua/Huang Bohan)

Китайският Експериментален модернизиран свръхпроводящ токамак (EAST) е едно от редицата обещаващи проучвателен устройства за нуклеарен синтез, които работят по света и през последните няколко години се развиват много динамично. Сега китайските държавни медии оповестяват, че учените, работещи по плана, са постигнали нов международен връх, задържайки плазма с температура 120 милиона градуса по Целзий за 101 секунди в последния кръг от научни опити. С това достижение те се доближават до дълго преследваната цел за „ чиста и безгранична сила ” .

Идеята на проучванията на нуклеарния синтез е да се пресъздаде процесът, който протича в Слънцето и създава колосални количества сила, при което се съчетават интензивна топлота и налягане, с цел да се създаде плазма – материя, в която атомните ядра се сливат с невероятни скорости.

Учените работят с редица пробни устройства за задействане и проучване на тези реакции тук на Земята. Но специалистите считат, че токамаците – апарати с форма на поничка, какъвто е и EAST, са най-обещаващият метод.
още по тематиката
Този вид комплицирани уреди имат серия от магнитни намотки, предопределени да задържат ултра-сгорещените потоци от атомна плазма задоволително дълго, с цел да настъпи реакцията. През 2016 година учените от EAST съумяха да загреят водородната плазма до към 50 милиона градуса Целзий и да я поддържат по този начин в продължение на 102 секунди.

След това екипът увеличи температурата до 100 милиона градуса. Това е над шест пъти по-горещо от ядрото на Слънцето. Този път учените съумяха да задържат материята за към 10 секунди.

Последният кръг от опити бележи нова стъпка напред за откривателите. Според държавната организация, те са сложили нов връх от 120 милиона градуса на нагрятата плазма и са я задържали за 101 секунди.

В обособени опити „ изкуственото слънце ”, както го назовават, загрява плазмата и до 160 милиона градуса – за 20 секунди. В последна сметка огромната цел на EAST е да задържи плазмата при към 100 милиона градуса за повече от 1000 секунди време (около 17 минути).

Този вид опити не са предопределени за генериране на използваема електрическа енергия, а за развиване на физиката на нуклеарния синтез за основаване на устройства от последващо потомство като ITER, който ще бъде най-големият реактор за нуклеарен синтез в света, когато бъде приключен през 2025 година

Подобен на EAST триумф имат и корейските учени. Техният реактор KSTAR наскоро сложи международен връх, като съумя да поддържа плазма при над 100 милиона градуса за 20 секунди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР