Антон Андонов е член на Управителния съвет на БНТ. В

...
Антон Андонов е член на Управителния съвет на БНТ. В
Коментари Харесай

Антон Андонов: Ако Любимците на България“ породи дебати извън ефира - значи сме си свършили работата добре

Антон Андонов е член на Управителния съвет на Българска национална телевизия. В свое изявление за dir.bg той споделя в детайли за концепцията, реализацията и провокациите в основаването на най-новия мултимедиен план на публичната телевизия „ Любимците на България “.

Антон Андонов има над 15-годишен опит в региона на медиите. Автор е на редица изявления за български и непознати списания. Повече от 10 години работи като сценарист и редактор в известни български и лицензни телевизионни формати в трите национални малките екрани. Има присъединяване в влиятелни интернационалните планове.

От 2012 година става част от екипа на предаването „ Събуди се “, предавано по Нова телевизия и е един от неговите водещи. През 2015 година работи в планове на публичната телевизия („ 55 лица от Вашия живот “ и Детска Евровизия), а сега е член на Управителния съвет на Българска национална телевизия с фокус - наблюдаване върху маркетинга, цифровото наличие и програмната тактика.

Въпрос: Тези дни Българска национална телевизия анонсира новия си огромен мултимедиен план – „ Любимците на България “. Правите поръчка, че няма аналог в телевизионния ефир. Но с какво се разграничава от акции като „ Великите българи “, да вземем за пример?

Андонов: Факт е, че залагаме доста на „ Любимците на България “. Това е мултимедиен план, по който в малкия екран работим от повече от половин година. Формат, който не основава неръкотворен монумент на персони от историята, а по-скоро прави „ моментна фотография “ на съвременниците, които българите обичат и почитат.

С други думи - в случай че инфлуенсърите или хитов рапър нямат място във „ Великите българи “, то те могат да попаднат измежду „ Любимците на България “. Ние ще се съобразим с номинациите и гласуването на феновете, без да дискриминираме никого.

Единствените ограничавания, които слагаме са номинираните да бъдат живи български жители и да не се занимават с политика. Правим го, тъй като не желаеме „ Любимците на България “ да се трансформира в платформа за разпространение на претенденти за идващите избори. И с цел да има почтен критерий за съпоставяне.

Вярваме, че акцията ще е сполучлива и заради това може да се осъществя и след една, две или пет години. И резултатите да са други. Това, което всички желаеме е посредством този план да обединим българите; да вдъхнем горделивост от достиженията на съвременниците; да се огледаме за хората, които вършат живота ни по-цветен и прекрасен. Искаме феновете да ни кажат на кого се доверяват, кой ги забавлява и кой ги стимулира.

Елементите в „ Любимците на България “ не „ измислят топлата вода “, само че концептуалният микс е автентичен. Амбицията ни е, цялата работа, която свършихме в Българска национална телевизия, дружно с продуцентите от „ Нутрика филмс “ да докара до първокласен, различим автентичен български формат. Такива, каквито все по-малко срещаме по малките екрани.

Въпрос: Не се ли притеснявате, че феновете ще би трябвало да съпоставят Криско с генерал-майор Мутафчийски, да вземем за пример?

Андонов: Ни минимум. Затова споделих, че класацията е „ моментна фотография “. Този план е добър, тъй като хем не е комплициран, хем е многопластов. Резултатите може да изненадат мнозина и да породят редица въпроси за настройките на обществото; за това кои са актуалните будители, герои, образци за подражателство. Или може да даде тенденция какво е належащо, с цел да станеш известен в България.

След номинационния развой, ще разпределим получилите най-вече номинации в 12 категории, на които ще посветим тв епизодите на „ Любимците на България “. Във всяко издание ще има панелисти, които ще разискват точно тези въпроси. Но финалната дума постоянно ще е на фена. Той ще дефинира победител във всяка категория, а оттова - финалната ранглиста през декември.

Като социална телевизия на Българска национална телевизия не ѝ отива да се тормози от сходни съпоставения. Ние просто слушаме какво ни споделят хората и почитаме избора им. А и в последна сметка, по този начин е и в любовта - можеш да заобичаш някого същински, единствено в случай че сърцето ти приказва, а не някой различен. Ако пък „ Любимците на България “ породи диспути отвън ефира - значи сме си свършили работата добре!

Въпрос: Как феновете дефинират „ Любимците на България “?

Андонов: До 12 септември всеки може да номинира своите любимци на. Там има извънредно лесна за попълване форма, в която всеки може да предложи любим, да го сложи в някоя от изброените категории и да остави своите две имена и имейл. Опционално може да показа за какво прави съответната номинация и да остави телефон за връзка. Това е желателно, защото има известни българи с идентични имена, които обаче са станали известни в разнообразни области.

Номинирането на уеб страницата ни лишава секунди. В случай, че някой от потребителите има известни усложнения - постарали сме се да разбираем всичко в така наречен „ How-to “ видео, както и посредством секция с постоянно задавани въпроси.

Любимците с най-вече номинации ще бъдат разпределени в категории, които феновете ще могат да гледат от 23 септември, всеки четвъртък от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1. След всяко шоу феновете ще имат три дни да гласоподават на bnt.bg/lubimcite за победител в съответната категория. Победителите от всеки епизод ще отидат на огромния край, през декември, онлайн по Българска национална телевизия 1.

Въпрос: Как избрахте Миро за водещ на „ Любимците на България “?

Андонов: За нас това е натурален избор по доста аргументи. Първо - Миро има история с Българската национална телевизия. Нека не забравяме, че той бе и една от звездите, които ни представяха на Евровизия. Тоест - известен е у нас, само че и зад граница. И до през днешния ден в пианобаровете пеят „ Губя надзор “, „ Август е септември “ и шлагерите на КариZма.

Миро има ефирен опит, ярка позиция и почтително отношение. Тези качества са все по-рядко срещани измежду лицата в медийното пространство и шоубизнеса като цяло. Той знае какво е всички да скандират името ти; минавал е през турбуленции в персоналния и професионалния си живот. Но постоянно пази вярата си и се изправя по-силен. Е, по какъв начин да не поканиш подобен човек за водещ на „ Любимците на България “?



Въпрос: Ако се върнем към номинациите - притеснявате ли се, че в тях могат да попаднат звезди, станали известни в други медии?

Андонов: Винаги съм считал, че у нас малко се предозира с фразата „ той е лице на друга медия “. Нека си напомним какво се случи на Нова година - Българска национална телевизия сътвори безапелационно най-гледаната новогодишна стратегия, в която участваха лица като Любо Нейков, Руслан Мъйнов, Алекс Сърчаджиева и Виктор Калев. А всички изброени станаха известни в частния тв ефир. В този смисъл - нямам терзания, че комедиант или звезда от сериал на комерсиална телевизия ще попадне в класацията. Ако се подреди измежду финалистите - ще се веселя да го забележим и в студиото на „ Любимците на България “!

Въпрос: Твърде самоуверено ли е да караш феновете да избират в година с толкоз доста избори?

Андонов: Ние работихме интензивно върху формата „ Любимците на България “ още преди да знаем, че страната ни ще бъде изправена пред толкоз доста избори в границите на една година.

Вярвам, че номинирането и гласуването в нашата акция няма да натовари хората, дори в противен случай - ще им бъде прелестно и мотивиращо. Смятам, че гласуването в „ Любимците на България “ няма да остави неприятен усет в устата на феновете. А даже и финалните резултати да не дават отговор на техните упования - ще имат опция да пренаредят класацията след година, да вземем за пример.

Това е обвързвано и с нещо, което се надявам да схванат и известните персони у нас - самото попадане в класацията, без значение на кое място си, е голяма, положителна оценка от обществото. И всеки би трябвало да се гордее да е част от „ Любимците на България “.

Въпрос: Какво друго ще предложи публичната телевизия на феновете през есента?

Андонов: Този въпрос има два отговора. От една страна ще имаме още няколко нови, стратегически планове, които напълно скоро ще представим на публиката. Ще издам единствено, че готвим ужасно музикално шоу с водещ една от най-чаровните и надарени български певици, както и съботно-неделен блок с Мая Костадинова. От друга страна обаче - целта ни сега е да реализираме още по-високо качество на цялата стратегия. Радвам се, че имаме опита и силата на програмния шеф Маргарита Александрова и се надявам, че в околните месеци всеки един от флагманите на Българската национална телевизия ще наподобява още по-добре.

Нещо забавно - конкурентна медия неотдавна „ захапва “ централната емисия „ По света и у нас “, удължавайки изкуствено излъчванията си след 20:00 ч. Това обаче не се отразява на резултатите ни, защото хората се доверяват на публичната телевизия. И даже да видят и чуят нещо другаде, те желаят да го верифицират посредством „ По света и у нас “. Ето това качество и стандарти се стремим да установим в цялостната стратегия на каналите ни.

Снимки: Жулиета Маринова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР