Антимикробната резистентност е една от най-големите заплахи, пред които е

...
Антимикробната резистентност е една от най-големите заплахи, пред които е
Коментари Харесай

Антимикробната резистентност е една от най-големите заплахи, пред които е изправено човечеството

Антимикробната устойчивост е една от най-големите закани, пред които е изправено човечеството. 25 хиляди души годишно в Европейски Съюз умират вследствие на инфекции, породени от бактерии, резистентни на антибиотици. В международен мащаб цифрата доближава 700 хиляди “Ако наклонността се резервира, това би довело до 10 милиона смъртни случая през 2050 година, а икономическата загуба (от спомагателни разноски за здравни грижи и загуба на производителност) се пресмята на милиард и половина евро годишно ”, разгласи на конференция за антибиотичната устойчивост в Брюксел европейският комисар за опазването на здравето и сигурността на храните Витенис Андриукайтис.

Всяка година човечеството употребява над 2500 тона антибиотици, с цел да се пребори с инфекциозните болести. Лошата вест е, че антибиотиците, които са работили преди, към този момент не работят . Както всеки жив микроорганизъм, бактериите мутират и се приспособяват, стават по-силни и построяват имунитет против медикаментите, които ги убиват. Огромна роля за това има неправилната приложимост на антибиотици.

Антимикробната устойчивост идва оттова, че поради прекомерната и неведнъж неправилна приложимост на антибиотици микроорганизмите са развили резистентност към тях. Това може да заличи напредъка на актуалната медицина и да трансформира лекуването и на най-тривиалните инфекции в предизвикателство. Ако сегашните трендове продължат, това ще бъде краят на медицината, каквато я познаваме – в този момент считани за рутинни интервенции като цезарово сечение и промяна на стави ще бъдат сложени под риск, а трансплантации на органи ще станат извънредно сложни и даже прекомерно рискови, с цел да бъдат предприемани, защото антибиотиците, които би трябвало да защищават пациентите от болнични инфекции, към този момент няма да работят.


Антибиотиците прогресивно губят резултата си и стават все по-безполезни даже в елементарни борби с бактериите, гъбичките, вирусите и паразитите.

“Антимикробната устойчивост ни докара до прага на постантибиотичната епоха, когато oбикновените инфекции могат да стартират да ни убиват още веднъж ”

доктор Маргарет Чан, общоприет шеф на Световната здравна организация

“От откриването им преди повече от 70 години антибиотиците са запазили множеството от нас живи посредством превъзмогване на бактериални инфекции, които другояче биха били съдбовни. Употребата на антибиотици – и ваксини – е удължила живота ни приблизително с 20 години ”, съобщи госпожа Сузана Якаб, районен шеф за Европа на Световната здравна организация (СЗО). Тя добавя: “Ако желаеме да запазим това здравно знамение, ние би трябвало да разберем изцяло по кое време антибиотици работят и по кое време не работят и да действаме по съответния метод. Това е въпрос, който визира всички – от тези, които дефинират политиките и тактиките, през тези, които правят научни проучвания, производителите и разпространителите на антибиотици до тези, които ги предписват и ги употребяват. ”

Според СЗО човечеството се е запътило към  “постантибиотичната епоха ”

Когато бактериите станат резистентни към антибиотици, това значи, че тези антибиотици към този момент не са в положение да убиват бактериите, когато се дават в централизация, която е безвредна за банкет от хората.

“Антимикробната устойчивост ни докара до прага на постантибиотичната епоха, когато oбикновените инфекции могат да стартират да ни убиват още веднъж ”, сигнализира генералният шеф на Световната здравна организация доктор Маргарет Чан.

Резистентността се случва естествено, когато бактериите мутират на инцидентен принцип, само че това се засилва от многократното излагане на антибиотици, които приучават бактериите да еволюират. Еволюционният развой обаче се форсира от неправилната приложимост на антибиотици, да вземем за пример когато пациентът не завърши целия курс на лекуване с антибиотик и реши да го приключи, тъй като към този момент се е почувствал по-добре. Това оставя някои от най-силните бактерии в организма – тези, които са съумели да оцелеят поради някаква разновидност – и които след това могат да се възпроизведат и разпространят. Това се случва и когато едно лекарство съдържа прекомерно малко централизация на антибиотика, с цел да убие бактериите.

Антибиотичната устойчивост е натурален развой, провокиран от разновидности на бактериалните гени. Прекомерното и погрешно потребление на антибиотиците обаче форсира появяването и разпространяването на резистентни бактерии. Когато са изложени на антибиотици, сензитивните бактерии биват унищожени, а резистентните могат да продължат да порастват и да се разделят. Тези резистентни бактерии могат да се популяризират и да провокират инфекции и в други хора, които не са приемали антибиотици.

Антимикробната устойчивост е необятно публикувана при така наречен вътреболнични инфекции . Смята се, че всяка година близо 4 милиона пациенти в Европейски Съюз се заразяват с вътреболнични инфекции. Освен това развиването на антимикробната устойчивост (AMR) в бактерии при животни и храни може също да компрометира ефикасното лекуване на човешки инфекции, защото резистентни бактерии и гени на устойчивост могат да се “прехвърлят ” на хора посредством животни и храни. Ето за какво рационалното потребление на антибиотици е от решаващо значение освен при хората, само че и при животните.

Смъртта на антибиотиците

Заплахата е действителна и защото за антимикробната устойчивост няма независимо и елементарно решение, битката би трябвало да стартира в този момент на няколко фронта. “Смъртта ” на антибиотиците публично е на дневен ред, а тематиката бе сложена измежду целите на европейските институции наедно с заплахите от климатичните промени и тероризма през есента на 2015 година, напомня европейският комисар Витенис Андриукайтис.

Бактериите стават устойчиви преди всичко поради несъразмерната и безразборна приложимост на антибиотици. Това за жалост се случва на всички места: в лечебните заведения, лекарските кабинети, необятно публикуваното и рисково самолечение, както и прекомерната им приложимост в отглеждането на животни.

Антимикробната устойчивост не визира единствено хората, само че и животните. “Супербактериите ” се предават посредством храната и водата , непризнавайки граници. Те са част от промишлеността, земеделските практики, градовете, лечебните заведения, системите за водоснабдяване и питейната вода. Те могат да се пренесат от други страни, в това число и от страни с по-ниски междинни приходи, където използването на антибиотици е доста по-слабо следена от тази в Европейски Съюз или в Северна Америка.

Това ясно демонстрира, че има потребност от световни дейности и изисква обединен здравен метод върху хората и животновъдния бранш в целия свят. Точно това се пробва да реализира 5-годишният проект за деяние на Европейската комисия, разгласи доктор Кун ван Дюк от Генералната дирекция по опазване на здравето и сигурност на храните.

Целите са да бъдат включени всички аспекти на антимикробната устойчивост:

• здравето на индивида и животните,
• сигурността на храните и фуражите,
• биобезопасност,
• околна среда,
• научни проучвания и нововъведения,
• интернационално съдействие, както и
• нетерапевтична приложимост на антимикробни субстанции.

Ако продължим да консумираме антибиотици със същите темпове, Европа и светът могат да бъдат застрашени от връщане в предантибиотичната епоха, когато елементарна бактериална зараза като пневмония би означавала смъртна присъда.

“Това може да ни върне в годините преди появяването на пеницилина, а това е много ужасно на фона на актуалните епидемии и растяща заболеваемост ”, разяснява генералният шеф в региона на опазването на здравето и сигурността на храните на Европейски Съюз Ксавие Пратс Моне. Мерките, с цел да не се случи това, би трябвало да стартират неотложно.

“Ваксините могат да играят значима роля в битката с възхода на резистентни инфекции, тъй като понижават броя на инфекциите и с тях се заобикаля всеобщата използването на антибиотици, което е главната причина за лекарствената устойчивост. Разполагаме с ваксини, чиято необятна приложимост би могла да има голямо влияние за понижаване на антибиотичната устойчивост, както и биха избавили на доста животи, в случай че се употребяват по-широко.

Така да вземем за пример бактерията на Streptococcus pneumoniae убива над 800 000 деца под петгодишна възраст от целия свят всяка година. Тези смъртни случаи значително ще бъдат предотвратени посредством всеобщо световно покритие с ваксина , която към този момент се употребява в доста елементи на света. Ваксините са също жизненоважен метод за отбрана на селскостопанските животни от инфекции.

“Твърде малко ваксини и различни подходи към антибиотиците са разполагаем на лекарите, с цел да се оправят с доста от най-неотложните закани в резултат на антибиотичната устойчивост ”, означи Елизабет Куипър от Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации.

През пролетта на предходната година Световната здравна организация одобри резолюция за възстановяване на достъпа до устойчиви доставки на ваксини, което е основен въпрос за страните с ниски и междинни приходи, които биха желали да разширят имунизацията. През 2012 година СЗО утвърди световен проект за деяние за имунизации, който да подсигурява, че до 2002 година на нито един гражданин на земята няма да липсват жизненоважни ваксини.

Добрите практики за справяне с антибиотичната устойчивост:

Контрол на потреблението на антибиотици в болничните заведения – да не се изписват антибиотици, които имат идентичен набор на деяние, тъй като по този начин се основава бърза устойчивост. По-добре е да се изчака антибиограмата, в случай че пациентът не е в сериозно положение. Нужно е да се спре продажбата на антибиотици без рецепта, както и да се управляват изписаните антибиотици от персоналните лекари. Широко публикуваната процедура за определяне на антибиотик профилактично и за “всеки случай ” е належащо да бъде прекъсната.

Повишаване на осведомеността за рационална приложимост на антибиотици

Най-масовата и публикувана неправилна и ненужна приложимост на антибиотици е при заболяване от грип. Важно е да се разбере – вирусните болести не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците са ефикасни единствено против бактериални инфекции – те не оказват помощ при лечение на инфекции, породени от вируси като простуда или грип. Употребата на останал от предходно лекуване антибиотик, както и “предписването ” му на непосредствен или родственик, тъй като е оказал помощ на някой, е друга порочна процедура. Правилната диагноза и решението дали са нужни антибиотици могат да бъдат направени единствено от доктор.

Отговорен банкет на антибиотици  – даже и да се почувствате по-добре, не прекратявайте курса на лекуване. В противоположен случай, вместо да бъдат унищожени, бактериите запаметяват своите нападатели, стават по-силни и развиват устойчивост. Това е здравен риск освен за индивида, приемащ антибиотиците погрешно, само че и за всеки, който може след това да се болести с резистентни бактерии.

Прекратяване на прекомерната приложимост и корист с антимикробни медикаменти в селското стопанство и ветеринарната област

В международен мащаб по-голямата част от антимикробните средства се използват не от хора, а се дават на животни като говеда, овце, свине, птици и риба за потребностите на хранителната промишленост. Антибиотиците се употребяват освен при лекуването на заболели животни, а и профилактично за отбягване на болести при животни, изложени на риск, и най-противоречивата процедура – те се дават, с цел да подтикват растежа. Използването на големи количества антимикробни средства в производството на храни и освобождението на антимикробни субстанции в околната среда посредством канализацията и отточните води от селскостопански обекти има последствия за публичното здраве, които най-ясно се виждат в заразните бактерии, свързани с питателните заболяване при хората. Обезпокоително е и евентуалното прекосяване на резистентни гени от бактерии от скотски генезис до човешки патогени.

Инвестиции в научни проучвания и нововъведения и създаване на нови медикаменти

Европейски Съюз влага към 800 млн. евро в свързани с антимикробната устойчивост проучвания. Също по този начин ще се търси отговор и на въпроса за антибиотичната устойчивост в границите на хранителната верига и ще се изследват нанотехнологии, благодарение на които биха могли да бъдат създадени антимикробни медикаменти. “Целта е да се комбинира академичната експертиза с промишлеността, с цел да се работи дружно по основаването на нови молекули и да се реши кои от тях си коства да бъдат финансирани, като в същото време се прави оценка на всеки три месеца ”, разгласи в Брюксел доктор Анджела Вителсбергер от Инициативата за новаторски медикаменти.

Планът за деяние на Европейската комисия против възходящите закани съдържа 12 дейности за осъществяване с страните – членки на Европейски Съюз, и разпознава седем области, в които е належащо да се вземат ограничения – гаранция, че антимикробните средства се употребяват по подобаващ метод при хора и животни, попречване на микробните инфекции и тяхното разпространяване, създаване на нови ефикасни антимикробни средства или други възможности за лекуване, съдействие с интернационалните сътрудници, с цел да се овладеят рисковете, възстановяване наблюдението и надзора в хуманната и ветеринарна медицина, поощряване на научните проучвания и нововъведенията и възстановяване на връзката, образованието и образованието.

Инфо: Капитал

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР