Антикорупционната група в ЕП подкрепи писмото на българския евродепутат Радан

...
Антикорупционната група в ЕП подкрепи писмото на българския евродепутат Радан
Коментари Харесай

Ще има дебат в ЕП за кризата на правовата държава в България

Антикорупционната група в Екологичен потенциал поддържа писмото на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и настояването му за внасяне на вербален въпрос до Европейската комисия(ЕК) и спор в пленарна зала за следствие на рецесията на правовата страна в България.
Ето цялостния текст на изявлението на Радан Кънев пред Антикорупционната група:
" Скъпи сътрудници,
Искам първо да благодаря на всички и изключително на председателството, че ми дадоха опцията да показва писмото си в толкоз къс период. Ще се опитам да бъда къс.
Проблемите с върховенството на закона в България не са вест за никого. Нито е вест фактът, че до момента Механизмът за съдействие и инспекция е неефикасен за решаването на тези проблеми. Последната година обаче обстановката бързо се утежни - може би заради преждевременното известие от Комисията за преустановяване на мониторинга по Механизма.
В писмото си до вас описах единствено шепа образци за цялосното завземане на институциите и бизнеса от стеснен политически бизнес кръг, мощно обвързван със службите за сигурност и правосъдната система, разширяващ медийния си надзор от частни към обществени медии.
Най-голямото ми терзание е, че този развой върви ръка за ръка с напъните по Плана за възобновяване и Зелената договорка. Притеснявам се, че крайната цел е привличането на големите средства, предопределени за българската стопанска система и потреблението им за по-нататъшно подсилване на тази нелегитимна власт, всеобщо “зелено изпиране ” на мафиотския бизнес и разграждане на правовата страна и демокрацията.
Само преди няколко часа прокуратурата стартира нова медийна акция - този път в Президентството на Република България. Не съм дал своя вот за този Президент и нямам желание да го направя и в бъдеще. Това обаче е невиждан ход, който идва единствено часове, откакто Президентът удостовери, че охранителите, които използваха принуждение против нашия опозиционен политик, водач на Демократична България, господин Христо Иванов, в действителност са чиновници на Националната работа за защита (НСО).
Не на последно място - знам, че това е доста сложен и сензитивен въпрос за сътрудниците ми от ЕНП, тъй като ръководещата партия в България е значим член на семейството ни. Самият аз съм член на ЕНП и наскоро бях част от съдружно държавно управление. Участвах интензивно във образуването му единствено преди пет години. Тогава се надявах това да бъде ръководство, което да се оправи с тези проблеми, а не да капитулира пред тях. Сега е моментът да действаме, с цел да няма втора Унгария или Полша в Европейски Съюз и с цел да няма ЕНП още веднъж проблем, сходен на този с ФИДЕС
Предлагам ви да отправим вербален въпрос до Комисията с искане за спор по тематиката и предложение за резолюция. Европейски Съюз би трябвало да предприеме действия, с цел да помагнем на българското държавно управление да се освободи от тези рискови зависимости и страхове ".
Вижте още:
Радан Кънев изиска основен орган на Европейския парламент да проверява има ли безвластие в България
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР