Антикорупционата комисия наложи глоба от 15 000 лева на кметицата

...
Антикорупционата комисия наложи глоба от 15 000 лева на кметицата
Коментари Харесай

Кметицата на Красно село е уличена в конфликт на интереси с европари

Антикорупционата комисия наложи санкция от 15 000 лв. на кметицата на регион “Красно село “ Росина Станиславова поради спор на ползи. Комисията постанови, че от противозаконните си дейности тя е получила полза в размер на близо 10 хиляди лв., които би трябвало да бъдат отнети в интерес на страната.

Станиславова би трябвало да освободи кметската позиция, в случай че съдът дефинитивно удостовери решението.

Производството против нея стартира по сигнал от ГЕРБ, че тя управлява европейски план и е платила сама на себе си пари по програмата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания “.

Станиславова беше определена за областен кмет на “Красно село “ с поддръжката на “Демократична България “, само че незабавно след експлоадирането на абсурда обединението смъкна политическото си доверие от нея.

Антикорупционната комисия е открила, че Станиславова е определила екипа на плана и със заповед е показала за началник самата себе си. Още същия ден е издала и втора заповед, в която си е упълномощила спомагателни функционалности и е определила почасовото заплащане на екипа на плана, като най-високата ставка е за ръководителя му. Това е самата тя.

На 22 май 2020 година Станиславова е наредила с документ полагането на ексклузивен труд за себе си и още 3 общински чиновници.

На 5 януари т.г. тя още веднъж е издала заповед, с който си разпорежда спомагателни функционалности за осъществяване и е определила размера на самостоятелната часова ставка за самата себе си.

“С тези свои дейности Станиславова е осъществила спор на ползи, като е издала актове в собствен частен интерес, а също е формирала права и полза за себе си в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба “, се споделя в решението на КПКОНПИ.

Пред комисията Станиславова е показала, че е обикновено да бъде началник на план, откакто управлява и цялата общинска администрация на регион “Красно село “. Този мотив е отритнат. Антикорупционната комисия показва, че законът не позволява нито самоконтрол, нито договаряне самичък със себе си, нито съчетаване на публичен и частен интерес в личността на един индивид.

КПКОНПИ споделя, че Станиславова е трбвало да даде функционалностите си като началник на плана по европейска стратегия на друго длъжностно лице от общинската администрация, или да се води от осъществяването на пълномощията ѝ на кмет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР